Връзки за достъпност

Извънредни новини

На върха на небостъргач. Как Ружа Игнатова се е сдобила с имот за 2,7 млн. долара в Дубай


Ружа Игнатова, колаж.
Ружа Игнатова, колаж.

Ружа Игнатова се е сдобила с луксозен имот на върха на небостъргач в Дубай и вероятно е опитвала да изпере парите от криптовалутата OneCoin.

Тя и брат ѝ Константин бяха обвинени през 2017 г. от САЩ в организиране на финансова пирамида с цел измами с криптовалута и пране на пари. Печалбата на OneCoin във времето, в което функционира, възлиза на над 4 милиарда долара.

От години Игнатова не може да бъде открита, но името ѝ продължава да изниква в медийни публикации и разследвания. Тя е видяна последно през октомври 2017 г., когато ФРБ губи следите ѝ след полет от София за Атина. Пътуването е определено от американските власти като "необичайно".

Те дори имат подозрения, че Ружа се е възползвала от теч на информация, за да избегне евентуален арест. Игнатова оглавява OneCoin до октомври 2017 г.

Dubai Unlocked

Данните за действията на Игнатова в Дубай са описани в нов теч на информация, наречен Dubai Unlocked. От него става ясно как икономическият център на Обединените арабски емирства (ОАЕ) се е превърнал в убежище за богати престъпници от цял свят.

Те могат да инвестират в имоти там в опит да избягат от съдебни дела, издирване, санкции.

Dubai Unlocked е изтекъл в американския мозъчен тръст Center for Advanced Defense Studies (C4ADS). Данните са анализирани от десетки международни медии, както и от Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ). Изследването е координирано от Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP).

Сред притежателите на имоти в Дубай са и над сто членове на руския политически елит, държавни служители или бизнесмени, близки до Кремъл, както и десетки европейци, замесени в дела за пране на пари и корупция, пише МКРЖ.

Пентхаус за 2,7 милиона

В центъра на схемата на Игнатова, която успява да измами над 3,5 милиона души, стои компанията ѝ OneCoin. Тя е основана през 2014 г. със седалище в София. Чрез фирмата Игнатова и сътрудниците ѝ са извършвали финансови измами с едноименната фиктивна криптовалута OneCoin.

Консорциумът на разследващите журналисти пише, че през 2015 г. Игнатова и някои нейни съдружници са се подготвяли да разширят бизнеса си в САЩ, като по това време се установяват в Дубай.

Там тя открива фиктивни компании и банкови сметки, за да получава и вероятно да пере пари, прехвърлени от инвеститори в OneCoin. Игнатова е управлявала салон красота на име Kings & Queens заедно с двама от сътрудниците си в OneCoin според документи, получени от МКРЖ. Тя посочва като фирмени офиси два имота в сграда близо до богатия жилищен квартал Дубай Марина.

През март 2015 г. тя създава фиктивната компания Oceana Properties Ltd., и я използва, за да закупи луксозен пентхаус апартамент от близо 1616 квадратни метра. Той струва 2,7 милиона долара и се намира на последния етаж на сградата, в която официално живее.

Бягството

През 2017 г., когато Игнатова вече е обект на разследване в САЩ, затваря компанията OneCoin и салона за красота. По-късно същата година ѝ е повдигнато обвинение и ѝ е издадена заповед за арест. Веднага след това тя се качва на самолет до Гърция и не се появява повече.

Според публикация на Бърд Игнатова изглежда е била убита по-късно на яхта в Гърция по нареждане на издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки.

Информацията не е потвърдена. Днес Игнатова е в списъка на ФБР с десетте най-търсените бегълци.

Съдбата на имота

Според изтеклите данни през 2019 г., компанията Oceana Properties финализира продажбата на луксозния апартамент. Това се случва, след като няколко банки засичат съмнителни трансакции с участието на Игнатова и нейните компании.

МКРЖ цитира нов документ за собственост, който показва, че имотът е купен от млад британски адвокат за около 1,6 милиона долара - над един милион по-малко цената, на която Игнатова го е купила. Не е ясно кой е извършил продажбата от името на "криптокралицата".

Кои са другите замесени

Сред изброените в Dubai Unlocked притежатели на някои от най-луксозните имоти в града са още 11 нейни сътрудници, пише Консорцоумът. Един от тях е съоснователят на OneCoin Карл Себастиан Грийнууд, който излежава 20-годишна присъда в САЩ.

Друго име според данните е Кари Уолрос - финландски бизнесмен, представял се за „европейски посланик“ на OneCoin. Той отрича да е свързан с компанията.

Още един приближен на Игнатова и собственик на имоти в Дубай е нейният съветник по сигурността Франк Шнайдер, гражданин на Люксембург и бивш шпионин, избягал от домашен арест във Франция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG