Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Става дума за отстъпки". Орбан обсъди Украйна с Путин. ЕС осъди действията му


Премиерът на Унгария Виктор Орбан и президентът на Русия Владимир Путин се поздравяват пред журналисти в Москва, 5 юли 2024 г.
Премиерът на Унгария Виктор Орбан и президентът на Русия Владимир Путин се поздравяват пред журналисти в Москва, 5 юли 2024 г.

Премиерът на Унгария Виктор Обран се срещна с президента на Русия Владимир Путин в Москва в петък, за да обсъди с него войната в Украйна.

Посещението му беше осъдено от европейските лидери, които казаха, че той няма мандат да говори от името на Европейския съюз (ЕС).

В понеделник именно Унгария пое ротационното председателство на Съвета на ЕС за следващата половин година.

Визитата на Орбан в Москва идва и само три дни след като той за първи път посети Украйна от началото на руската инвазия в страната през 2022 г. Там той обсъди с украинския президент Володимир Зеленски възможностите за прекратяване на военните действия.

Унгарският премиер често заема проруски позиции и критикува доставките на оръжие за Украйна. Това е в разрив с общата европейска позиция, според която Путин нарушава международното право, а действията му застрашават сигурността в страните членки.

Какво си казаха Путин и Орбан

Въпреки че няколко европейски представители вече казаха, че Орбан не може да представлява ЕС, руския президент Владимир Путин намекна, че унгарският премиер е дошъл в Москва като представител на Европейския съвет.

В началото на срещата им Путин каза, че иска да чуе за позицията на своите „европейски колеги“ за Украйна. Той добави и че е готов да обсъди с Орбан "нюансите" на предложенията за прекратяване на огъня в Украйна.

В същото време в Екс Орбан написа, че е тръгнал на "мисия за мир". По-рано Кремъл представи условията си за мир, които включват това Украйна да се откаже от четири свои области, както и да се задължи да не става членка на НАТО. Киев обаче твърдо отхвърля искането да се откаже от териториите си с обяснението, че това е искане за капитулация, а не предложение за мир.

Орбан и Путин в Москва, петък, 5 юли
Орбан и Путин в Москва, петък, 5 юли

Каква беше реакцията на ЕС

Новината за посещението на Орбан предизвика осъдителни реакции от страна на лидерите на блока още в четвъртък вечерта.

Тогава президентът на Европейския съвет Шарл Мишел написа в платформата Екс, че „ротационното председателство на ЕС няма мандат да се ангажира с Русия от името на ЕС“.

„Европейският съвет е ясен: Русия е агресорът, Украйна е жертвата. Никакви дискусии за Украйна не могат да се провеждат без Украйна“, добави Мишел.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел също каза, че Орбан по никакъв начин не представлява съюза, тъй като позициите на Европейския съвет изключват всякакви официални контакти между ЕС и Путин.

"Освен това си струва да припомним, че президентът Путин е обвинен от Международния наказателен съд и е издадена заповед за арест за ролята му във връзка с принудителното депортиране на деца от Украйна в Русия", се казва в позицията на Борел.

"Тук става дума за отстъпки. Не става въпрос за мир", каза и говорителят на Европейската комисия (ЕК) Ерик Мамер. Той добави и че пътуването на Орбан не е било координирано с никого в ЕК или ЕС.

Остра реакция дойде в петък и от страна на естонската премиерка Кая Калас, която е фаворитката за поста на първи дипломат на ЕС.

Тя посочи, че в Москва Орбан по никакъв начин не представлява ЕС. Вместо това "той използва позицията си на [ротационен председател на Съвета на ЕС], за да сее объркване", написа Калас.

"ЕС е единен, ясно зад Украйна и срещу руската агресия", добави тя.

По-рано във вторник Орбан се срещна в Киев с украинския президент Володимир Зеленски. Там той призова Зеленски да разгледа възможността за бързо прекратяване на огъня, което да ускори мирните преговори.

Пълномащабните военни действия бяха започнати от Кремъл на 24 февруари 2022 г.

От кабинета на Зеленски казаха, че той е изслушал предложението на Орбан, но е посочил в отговор „доста ясната, разбираема и известна“ позиция на Киев.

Украйна казва, че нейната териториална цялост трябва да бъде в основата на всяко мирно споразумение - идея, подчертана от 80 страни, които участваха в инициираната от Украйна среща на върха за глобален мир в Швейцария миналия месец.

Орбан е считан за един от най-близките съюзници руския президент Владимир Путин сред лидерите в ЕС. В началото на годината на лидерите от съюза им отне седмици да преодолеят ветото на Будапеща върху помощта за Украйна в размер от 50 млрд. евро.

За последно Орбан посети Москва през септември 2022 г., когато отиде на погребението на бившия съветски лидер Михаил Горбачов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG