Връзки за достъпност

Извънредни новини

80 държави подкрепиха териториалната цялост на Украйна след срещата за мир


Държавните и правителствените глави, които взеха участие в конференцията за мир за Украйна, 16 юни 2024 г.
Държавните и правителствените глави, които взеха участие в конференцията за мир за Украйна, 16 юни 2024 г.

80 държави призоваха „териториалната цялост“ на Украйна да бъде в основата на всяко мирно споразумение за прекратяване на войната с Русия.

Новината идва в резултат от мирната конференция в Швейцария, в която участваха около 100 делегации от цял свят. Целта на срещата беше да очертае план за мир и спиране на военните действия между Киев и Москва.

Русия не взе участие в конференцията, а Украйна направи сериозни отстъпки с цел да бъдат представени възможно най-много държави.

Събитието завърши с публикуването на комюнике, в което беше изразена позицията за териториалната цялост на Украйна. Част от страните, които бяха представени на срещата, не подписаха документа.

Комюникето идва и няколко дни след като в навечерието на мирната среща руският президент Владимир Путин я нарече „трик за отклоняване на вниманието“ и представи свои условия за прекратяване на войната. Те включват отказ от територии, както и от евентуално членство на Украйна в НАТО. Киев отхвърли тези условия.

Отсъствието на Русия от срещата сериозно намали надеждите за пробив в очертаването на мирен план. В събота обаче украинският президент Володимир Зеленски каза, че вярва, че срещата ще бъде успешна.

Какъв е резултатът

Окончателната декларация от срещата на върха се фокусира върху три въпроса:

  • призив за необходимостта от ядрена безопасност;
  • осигуряване на продоволствена сигурност;
  • връщане на военнопленниците и децата, отвлечени от Украйна по време на конфликта.

Игор Жовква, заместник-началник на кабинета на Зеленски, каза пред журналисти, че Киев е решил да се съсредоточи върху тези три въпроса, „защото по-голямата част от международната общност днес е обединена около тези позиции“.

„Текстът е балансиран. Взети са предвид всички наши принципни позиции, за които Украйна настояваше“, каза украинският външен министър Дмитрий Кулеба относно комюникето.

В черновата на документа, видяна от Ройтерс, инвазията на Русия е определена като „война“ - етикет, който Москва отхвърля. Текстът съдържа призив за възстановяване на контрола на Украйна върху Запорожката атомна електроцентрала и пристанищата в Азовско море.

Украинският президент Володимир Зеленски мирната конференция в Швейцария, 16 юни 2024 г.
Украинският президент Володимир Зеленски мирната конференция в Швейцария, 16 юни 2024 г.

В комюникето е записано още, че войната на Русия в Украйна причивяна „широкомащабно човешко страдание и разрушение“.

„Вярваме, че постигането на мир изисква участието на всички страни и диалог между тях“, пише още в изявлението, цитирано от АФП.

Още в първия ден от срещата в събота много западни лидери осъдиха пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, като се позоваха на Устава на ООН в защита на териториалната ѝ цялост и отхвърлиха исканията на Путин Украйна да отстъпи територии, за да спре войната.

Кои страни не подписаха комюникето

Окончателното изявление от срещата е подписано от 80 от общо 93 участващи страни.

Индия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са сред страните, които не подписаха окончателния документ. Сред тях са още Бразилия, Мексико, Южна Африка, Индонезия, Армения, Бахрейн, Тайланд, Либия, Колумбия и Ватикана, предаде ДПА.

По-рано в неделя австрийският канцлер Карл Нехамер каза, че думите, използвани в комюникето, може да не получат единодушна подкрепа от участниците в конференцията.

„Отново става въпрос за конкретния подбор на думи, но дори и тези, които няма да го подпишат, ясно заявиха, че позицията им е една и съща - че войната трябва да приключи“, добави Нехамер.

С провеждането на срещата на върха стремежът на Зеленски беше да обедини по-голям брой държави зад каузата на Украйна, особено тези от т.нар. „глобален Юг“ - страните от Африка, Латинска Америка и Карибите, Азия (с изключение на Израел, Япония и Южна Корея) и Океания (с изключение на Австралия и Нова Зеландия).

С много държави от тези региони Москва поддържа дългогодишни дипломатически отношения.

Какво казаха участниците

Подкрепата на западните и други лидери по време на швейцарската среща на върха за мир за Украйна показва, че върховенството на международното право може да бъде възстановено, каза Зеленски в края на срещата.

„Надявам се, че ще успеем да постигнем резултати възможно най-скоро“, добави той.

„Едно нещо е ясно в този конфликт: има агресор, който е Путин, и жертва, която е украинският народ“, каза испанският министър-председател Педро Санчес.

„Русия трябва да осъзнае, че има граници, както всяка друга държава, и че има съседи, както всяка друга държава“, каза грузинската президентка Саломе Зурабишвили и добави, че международната общност може да съществува само когато най-големи държави „уважават своите съседи и тяхната териториална цялост“.

Какво иска Украйна

Записаните в комюникето условия за осигуряването на мир са значително редуцирани спрямо исканията на Киев от т.нар. „мирна формула“, представена от Зеленски още в края на 2022 г.:

  • изтегляне на всички руски войски от територията на Украйна;
  • връщане на всички окупирани от Москва украински територии, включително незаконно анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим.
Заключителната пресконференция от мирната среща с участието на президентите на Гана, Швейцария, Украйна и Чили, председателката на ЕК и премиерът на Канада, 16 юни 2024 г.
Заключителната пресконференция от мирната среща с участието на президентите на Гана, Швейцария, Украйна и Чили, председателката на ЕК и премиерът на Канада, 16 юни 2024 г.

Въпреки това представителите на Украйна казаха, че са доволни от постигнатите решения.

Какво казва Русия

В петък руският президент Путин посочи други условия, които да доведат до „незабавно“ и „окончателно“ прекратяване на войната - изтегляне на украинските войски от територии в Източна Украйна, които Русия смята за свои след проведени незаконни референдуми, отказ от членство на Украйна в НАТО и от ядрено оръжие, както и вдигане на западните санкции над Москва.

Украйна и западните ѝ поддръжници веднага отхвърлиха тези условия. Киев ги определи като „нереалистични“ и ги нарече „опит за превземане на световния дневен ред“.

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, която присъстваше на първия ден от срещата, каза, че предложението на Путин е призив не за преговори, а за „капитулация“ на Украйна.

Китай, който подкрепя Русия, се присъедини към десетките държави, които не участваха в мирната конференция. Пекин заяви, че всеки мирен процес ще изисква участието както на Русия, така и на Украйна, и представи свои собствени идеи за мир.

Какво предстои

Една от целите на организаторите на срещата в Швейцария беше определянето на място за следваща подобна конференция за мир в Украйна.

Обсъжда се такава среща да се проведе в Саудитска Арабия, но по думите на Нехамер е „твърде рано“ да се каже със сигурност дали това ще се случи и дали Русия ще бъде представена.

Преди срещата на върха в Швейцария лидерите на групата Г-7 обявиха кредит за Украйна в размер на 50 млрд. долара за Киев, който ще използва лихвите и приходите от замразени руски активи на стойност над 260 млрд. долара.

Освен това тази седмица американският президент Джо Байдън и Зеленски подписаха десетгодишно споразумение за отбрана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG