Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мирната среща, от която не се очаква мир. Какво е важно за Украйна на форума в Швейцария


Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Натиск над Русия и очертаване на път към мир. Това е целта, която Киев иска да постигне със срещата на световните лидери в Швейцария - най-мащабното дипломатическо събитие от началото на руската инвазия на територията на Украйна. Постижима ли е целта?

На 15 и 16 юни в Швейцария ще се проведе Срещата на върха за мир. На нея обаче не се очаква решение или план за прекратяване на войната на Русия в Украйна. Най-малкото защото едната страна няма да присъства.

На инициираната от Киев конференция се очаква близо 90 държави да се обединят около обща дефиниция какво ще се смята за добър край на войната. Идеята е участниците да се обединят и зад обща рамка за траен мир, и зад план за евентуално участие на Русия в процеса. Т.е. се очаква срещата да даде платформа за диалог за един бъдещ мирен процес.

В навечерието на конференцията някои ѝ възлагат надежди като на първа стъпка по пътя към прекратяване на военните действия. Други я критикуват и я наричат безплодна или дори вредна за Украйна.

За Киев е важно на срещата да присъстват максимален брой държави, защото това ще му позволи да разработи механизми за засилване на натиска върху Русия. От 160 поканени около 90 страни са потвърдили, че ще присъстват.

Русия не е поканена, а подкрепящият я Китай отказа да участва. Съединените щати няма да бъдат представени на най-високо равнище: вместо президента Джо Байдън на срещата ще отидат американският вицепрезидент Камала Харис и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Какво иска Украйна

Срещата е инициирана от президента на Украйна Володимир Зеленски, като Русия не е поканена. Покана към Москва може да има на бъдеща среща на върха, за да се обсъди прекратяването на инвазията, но при условията на Киев.

За Украйна е важно да победи във войната, което означава да си върне завзетите още през 2014 г. територии и да изтласка Русия до международно признатите си граници си от 1991 г., откогато е независима държава след разпада на Съветския съюз.

Планът на украинския президент предвижда мирни преговори с Русия едва след изтеглянето на всички руски войски и връщането на всички окупирани от Москва украински територии. Кремъл отхвърля плана на Зеленски.

Киев иска да създаде глобален консенсус около своя план за прекратяване на войната и да открои няколко проблема, за които търси подкрепа.

Но в стремежа си да осигури максимално присъствие на повече държави, Украйна направи значителни отстъпки. Основните въпроси - за края на войната и изтеглянето на руските войски от украинска територия - бяха извадени от дневния ред на срещата.

В същото време ден преди срещата руският президент Владимир Путин каза, че ще прекрати "окончателно" и "незабавно" войната при следните условия: изтегляне на украинските войски от териториите на Донецка, Луганска, Херсонска и Запрожка област, отказ от присъединяване на Украйна към НАТО, отказ на Киев от ядрено оръжие и вдигане на западните санкции над Русия.

Какво се очаква от срещата

От конференцията в Швейцария се очаква постигането на споразумения за ядрената безопасност, хранителната сигурност и връщането на военнопленници и отвлечени от Русия украински деца, се посочва в проекта на комюнике от срещата. Документът не е окончателен и текстът му може да бъде променен преди да бъде одобрен. Съгласуваната позиция по тези три теми трябва да бъде предадена на Русия.

Зеленски каза, че в контекста на ядрената сигурност може да бъде повдигнат и въпросът за руските атаки срещу украинския енергиен сектор.

"Вярваме, че постигането на мир изисква участие и диалог между всички страни. Ето защо решихме да предприемем конкретни стъпки в бъдеще в горепосочените области с по-нататъшното участие на представители на всички страни", се казва в проекта.

"Уставът на ООН и по-специално принципите на зачитане на териториалната цялост и суверенитета на всички държави, могат и ще служат като основа за постигането на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна", се добавя в текста.

Без Русия. Засега

Русия нарече срещата на върха "загуба на време". Според Кремъл е "абсурдно" да се работи за разрешаване на конфликта без руско участие.

Швейцарският външен министър Иняцио Касис каза, че Русия трябва да бъде включена на някакъв етап и че "въпросът е кога ще стане това, а не дали".

По-рано този месец Блумбърг писа, позовавайки се на проектодокумента, който ще се обсъжда, че мирната среща на върха в Швейцария ще има за цел да подготви почвата за участие на руски представители в бъдещи преговори.

Китай отказа да присъства на срещата, като каза, че Русия трябва да бъде включена във всеки мирен процес. След началото на войната Москва и Пекин сближиха дипломатическите си отношения, а Китай предложи свой план за постигане на мир, който отговаря на руските интереси. Русия го определи като "основа за уреждане на конфликта".

Зеленски упрекна Китай, че с отказа си да присъства разколебава и други държави. Пекин отхвърли обвиненията.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също няма да бъде в Швейцария.

Сред страните от така наречения "глобален Юг", които са важни за Киев, най-значимо ще бъде присъствието на Индия.

По-рано Зеленски каза, че събирането на подкрепа от колкото се може повече страни, включително глобалния Юг, е ключово за срещата. Той очерта и няколко сфери на взаимен интерес: страни в Африка са обезпокоени за хранителната си сигурност, докато Катар и ОАЕ са помагали за освобождаването на украински деца от Русия.

Глобалният Юг условно включва Африка, Латинска Америка и Карибите, Азия (с изключение на Израел, Япония и Южна Корея) и Океания (с изключение на Австралия и Нова Зеландия).

Москва обаче има дългогодишни дипломатически връзки с африкански и южноамерикански страни от съветската епоха. Мнозина бяха представени на икономически форум в Санкт Петербург миналата седмица, а Киев обвини Москва, че опитва да възпрепятства страни от глобалния Юг да участват на срещата.

"Глобално мнозинство може да обезпечи, че съгласуваното реално ще се приложи и че Русия, която започна тази брутална война, не може да ни избута от пътя към прекратяването ѝ", каза Зеленски.

Какво следва

Голяма част от дискусиите около срещата на върха в Швейцария са за това къде и кога ще се проведат следващите разговори.

Ръководителят на кабинета на Зеленски Андрий Ермак каза, че "огромен брой" държави вече са заинтересовани. "Търсим възможност на втората среща на върха да поканим представител на Русия", каза той.

Швейцария иска срещата на върха в Бюргенсток да проправи пътя за "бъдещ мирен процес", в който да участва и Русия.

Срещата идва на фона на дипломатическата суматоха около Украйна. Зеленски присъства на срещата на върха на Г-7 в Италия тази седмица, а Украйна ще настоява за напредък във финансирането както на срещата на върха на Европейския съюз този месец, така и на срещата на върха на НАТО в началото на юли.

Форум

XS
SM
MD
LG