Връзки за достъпност

Извънредни новини

Може ли Русия да опази рафинериите си, които Украйна атакува с дронове


Черен пушек от пожар след украинска атака с дронове срещу рафинерия в Рязан, Русия от началото на годината.
Черен пушек от пожар след украинска атака с дронове срещу рафинерия в Рязан, Русия от началото на годината.

От месеци Украйна атакува руски рафинерии и изкарва много от тях от строй. До момента обаче това не води до значителни загуби за Москва. С развитието на производството на дронове и продължаване на нападенията обаче Украйна все повече ще затруднява руската противовъздушна отбрана.

На 19 май украински дронове се разбиха върху петролната рафинерия в Славянск в югоизточната Краснодарска област. Над базата, на която се произвеждат по 70 хил. барела на ден, избухна гигантска топка огън, показват кадри от социалните мрежи.

Това е третият път в рамките само на няколко месеца, в който Украйна удря сравнително малката рафинерия, която се намира на няколкостотин километра от фронта. Ударът, преминал въпреки противовъздушната отбрана на Русия, доведе до временното затваряне на рафинерията.

Тази атака е част от цяла кампания на украинските сили за нападения с дронове срещу руската енергийна инфраструктура. Тя се провежда въпреки желанието на САЩ Киев да не се цели в подобни обекти като част от отбранителната си стратегия.

Възраженията на САЩ са част от все по-голям и разгорещен дебат дали Украйна трябва да удря цели в Русия, особено когато използва западни оръжия за това.

Само преди дни в София Парламентарната асамблея на НАТО прие в своя декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ по легитимни военни цели на руска територия.

Украинските атаки накараха руското министерство на енергетиката да обяви пред Думата планове за защитата на петролната и газова инфраструктура в страната със системи за въздушна отбрана.

Самите компании също не останаха пасивни. Те прибегнаха до услугите на групи за отбрана, въоръжени с автоматични и противовъздушни оръжия, електронни оръжия за сваляне на дронове, както и покриването на цели рафинерии със стоманени мрежи.

Бързото развитие на технологиите за безпилотни самолети и увеличеното им производство дава предимство на Украйна

Засега в играта на котка и мишка бързото развитие на технологиите за безпилотни самолети и увеличеното им производство дава предимство на Украйна, казват анализатори. Киев инвестира в дронове, които могат да летят на повече от 1000 км разстояние и са по-неуязвими срещу заглушаване.

Това означава, че половината от рафинериите на Русия могат да бъдат ударени. Киев не може да атакува всички обекти едновременно, но постоянните атаки създават проблеми за Кремъл.

Защита срещу дронове на рафинерията в Славянск
Защита срещу дронове на рафинерията в Славянск

Атаките създават „несигурност“ казва анализаторът по енергетика и отбрана към Атлантическия съвет Олга Кхакова. Според нея нападенията с дронове заставят Русия да мисли как да пази критичната инфраструктура.

Русия е концентрирала въздушната си отбрана по целия фронт и по границата с Украйна, за да пази въздушното пространство над окупираните украински територии и да предпазва базите си в района, казва Джордж Барос, анализатор в американския Институт за изследване на войната.

„Няма логика да пръснеш тези системи във вътрешността на страната, особено ако е голяма като Русия“, казва Барос.

Председателят на комисията по отбрана в руската Дума Андрей Картаполов каза преди година, че системите за противовъздушна отбрана, с които Русия разполага във вътрешността на страната, стигат само за защита на ключови държавни и военни обекти. Тогава той препоръча на частните компании сами да се погрижат за защитата на съоръженията си.

Според други анализатори Русия може да премести системи за отбрана от Далечния Изток, където няма непосредствена опасност, към защита на енергийни обекти в други точки.

Бързо възстановяване за Русия

Само от началото на 2024 г. Украйна е извършила повече от 20 атаки с дронове срещу руски рафинерии и енергийна инфраструктура. През март украинските атаки временно изкараха извън строя 14 % от рафинериите в Русия.

Някои рафинерии като тези в Славянск и Туапсе бяха ударени повече от веднъж. Това подсказва колко трудна е отбраната на подобни обекти, особено когато са подложени на атаки от десетки дронове. По данни на Москва само между 18 и 19 май в Краснодарска област, където се намират двете рафинерии, са били изпратени 57 украински дрона.

След първата серия от атаки Русия се принуди да наложи шестмесечна забрана за износа на бензин, за да осигури достъпа до горивото на ниски цени. До тази мярка се стигна няколко пъти след началото на войната.

С атаките си Украйна цели и да наруши притока на средства от износ на петролни продукти на Москва. Според експерти това е най-голямото перо на приходите в националния бюджет. Според анализаторите обаче ефектът върху износа на Русия ще бъде минимален.

Москва се справя с ремонта на засегнатите рафинерии по-бързо от очакваното

Освен че производството многократно надвишава потреблението, Русия успява да компенсира и с увеличаване на износа на суров петрол. Оказва се също, че Москва се справя с ремонта на засегнатите рафинерии по-бързо от очакваното.

Преди дни беше обявено, че се възобновява и износът на бензин, което ще се случи в дните между 20 май и 30 юни. Причината пък е натрупано голямо количество продукция в рафинериите и пристанищата.

От Международната агенция по енергетика (МАЕ) казаха, че през май Русия е произвеждала по 5 млн. барела на ден, което без украинските удари би достигнало до 5,2 или 5,3 млн. барела дневно. Това означава, че украинските удари водят до загуби от между едва 4 и 6%.

„Нанесените щети, макар и сериозни, не изглежда да нарушават обема на обработваните количества в мащаба, който очаквахме, а някои рафинерии отвориха възобновиха работа по-бързо, отколкото бяхме прогнозирали“, пишат от МАЕ.

„Ударите не са съществени. Те не предизвикват недостиг на гориво. Те нямат сериозно въздействие върху цените в Русия“, коментира бившият шеф на стратегическото развитие и иновациите в руската държавна „Газпромнефт“ Сергей Вакуленко, който днес работи за американската Carnegie Endowment for International Peace.

Вдигане на морала в Украйна

Ако украинската армия продължава с мащабните си удари, Русия може да започне да се затруднява с ремонта

Атаките имат сериозен принос върху вдигането на морала в Украйна, защото показват възможностите на страната срещу много по-способния окупатор. Според експертите, ако украинската армия продължава с мащабните си удари, Русия може да започне да се затруднява с ремонта на рафинериите заради санкциите от ЕС и САЩ. Рафинериите зависят от западни технологии за част от процесите, които извършват.

Резултатите от ударите може и да нямат краткосрочен ефект, но такъв може да има в по-дълъг период напред, казва Исаак Леви, анализатор от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

Продължаването на ударите може да притисне Русия и по отношение на железопътната ѝ инфраструктура, по която трябва да се прехвърля бензин и дизел от Урал и Сибир.

Администрацията на американския президент Джо Байдън призова Украйна да спре атаките срещу руски рафинерии, защото това може да доведе до повишаване на цените на горивата по света във време, в което инфлацията в много държави остава висока.

Секретарят по отбраната Лойд Остин каза, че за Украйна е по-добре да се фокусира върху „тактически и оперативни цели, които директно могат да повлияят на сраженията“.

Засега обаче украинските атаки не влияят на глобалния пазар. Киев вероятно ще може да продължи успешните си атаки срещу руските рафинерии. В същото време украинските сили постепенно омаломощават руската въздушна отбрана и отварят дупки в покритието на територията ѝ.

Форум

XS
SM
MD
LG