Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стъпка към членство в НАТО". САЩ и Украйна подписаха десетгодишно споразумение за отбрана


Президентите на Украйна и САЩ Володимир Зеленски и Джо Байдън
Президентите на Украйна и САЩ Володимир Зеленски и Джо Байдън

Президентите на САЩ и Украйна Джо Байдън и Володимир Зеленски подписаха десетгодишно споразумение за сигурност. Неговият фокус е укрепването на украинската отбрана срещу Русия, съобщи Ройтерс.

Новината идва на фона на провежданата в Италия среща на страните от Г-7, които в четвъртък обявиха, че ще отпуснат кредит за Киев в размер на 50 млрд. долара, формиран от приходите от замразени руски активи. През пролетта на 2024 г. Украйна се оказа с остър недостиг на оръжие след две години война срещу Русия и след забавянето на голям пакет военна помощ от САЩ.

Подписаното споразумени между Вашингтон и Киев е стъпка към членството на Украйна в НАТО.

„Страните признават, че това споразумение подпомага изграждането на мост към членство на Украйна в алианса на НАТО“, пише в текста на споразумението.

САЩ потвърждават подкрепата си за защитата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и подчертават, че ще предоставят „дългосрочна материална, обучителна, консултантска, поддържаща, разузнавателна, охранителна, отбранително-промишлена, институционална и друга подкрепа“ на украинската армия.

След началото войната в Украйна Киев многократно поиска да стане член на НАТО. Страните членки на Алианса допуснаха това, но само след края на въоръжения конфликт. Основна точка в договора за членство е, че нападението срещу една от страните в НАТО се приема като нападение срещу всички.

Една от тезите, с които Владимир Путин оправдава непредизвиканата инвазия на Русия в Украйна е именно разширяването на НАТО. След началото на войната страните, които стояха неутрални в продължение на десетилетия – Швеция и Финландия се присъединиха към Алианса именно заради опасенията, създадени от агресията на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG