Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не се страхуваме". Десетки хиляди излязоха на нов протест срещу Орбан в Будапеща


HUNGARY-POLITICS/OPPOSITION-PROTESTS
HUNGARY-POLITICS/OPPOSITION-PROTESTS

Десетки хиляди хора протестираха в събота срещу правителството на Виктор Орбан в центъра на Будапеща, съобщи Ройтерс.

Това е пореден голям антиправителствен протест в Унгария през последните месеци.

Демонстрацията беше водена от адвоката Петер Мадяр, който доскоро беше близък до администрацията на Орбан, но след това създаде политическо движение, насочено срещу него.

Протестиращите преминаха в шествие до парламента, като някои от тях скандираха: „Не се страхуваме!“ и „Орбан, оставка!“.

Много демонстранти бяха облечени в националните цветове - червено, бяло и зелено, или носеха националното знаме. Партията на Орбан използва тези символи като свои собствени, през изминалите две десетилетия, пише Ройтерс.

43-годишният Мадяр беше женен за бившата министърка на правосъдието в правителството на Орбан Юдит Варга. Твърди се, че той планира да създаде собствена партия.

Мадяр доби широка популярност през февруари, след като направи шокиращи разкрития за вътрешните дела на правителството. Той обвини началничката на канцеларията на Орбан Антал Роган в ръководене на централизирана пропагандна машина.

Също така публикува запис на разговор с бившата си съпруга, в който тя описва подробно опит на старши помощник на Роган да се намеси в случай на подкуп. Прокуратурата проучва тези твърдения, като разследването се случва на фона на предстоящите избори за европейски парламент през юни.

През февруари бяха отстранени Варга и бившата президентка Каталин Новак, също ключов съюзник на Орбан, след обвинения в прикриване на сексуални посегателства в държавен дом за деца.

Виктор Орбан е на власт от над 10 години. За това време той ограничи правата на жените, мигрантите и ЛГБТИ общността и подчини съдилища, медии, неправителствени организации и академични среди на властта. За този период той неведнъж е бил обвиняван в участие в корупционни схеми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG