Връзки за достъпност

Извънредни новини

Осем души са открити в кома в изоставен бус с мигранти на магистрала "Тракия". Няма опасност за живота им


Снимка на задържани мигранти край Малко Търново през 2021 г. Снимката е архивна
Снимка на задържани мигранти край Малко Търново през 2021 г. Снимката е архивна

Осем души са изпаднали в кома, след като са били изоставени в бус на магистрала „Тракия“. По-късно те са били настанени в болница и вече са извън опасност за живота. В автомобила са пътували общо 28 мигранти, съобщи БНР.

В последната година зачестиха случаите с починали и ранени мигранти, които са превозвани през територията на България. Най-тежкият случай беше от февруари, когато телата на 18 души бяха открити в камион край София. В края на август 2022 г. двама полицаи загинаха, след като се опитаха да спрат автобус, който нелегално прекарва 45 мигранти.

Сигналът за инцидента е подаден в 09:30 часа в понеделник. Бусът е бил изоставен преди тунела „Траянови врата“ по посока София. От Спешна помощ съобщават, че на място са изпратени пет линейки. Пред Нова телевизия директорът на ОДМВР София Красимир Стефнов потвърди, че осемте мигранти са открити в "коматозно състояние" с "влошени жизнени функции". Шофьорът се издирва.

Хората в най-тежко състояние са били настанени в няколко болници в София и Пазарджик. Всички те са получили медицинска помощ и вече са извън опасност за живота.

Самоличностите на мигрантите все още се уточняват, съобщиха от МВР.

Също в понеделник сутрин БНР съобщи и за осем мигранти, които са били ранени при катастрофа в района на Ямбол.

Засилването на мигрантския натиск и инцидентите по границата и на територията на България съвпадат с опитите на страната да получи прием в Шенгенското пространство. През декември София получи отказ, след като Австрия не допусна България и Румъния заради пропускането на мигранти.

Влизането в Шенген е една от целите, заложени в управленската програма на кабинета "Денков", както и една от посочените за основни причини за формирането на правителство с подкрепата на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ СДС. Освен Австрия противник е и Нидерландия, която обаче посочва проблемите с корупцията в България.

В началото на годината съвместни разследвания на Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel, Sky News, ARD, The Times и Свободна Европа разкриха случаи на прострелян млад сириец при опит да прекоси границата, както и място за незаконно задържане на мигранти в двора на българско гранично управление.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG