Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Срамна ситуация". Излъчените от ГЕРБ и Радев членове на СЕМ спряха искане за оставка на Соня Момчилова


Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) - Соня Момчилова
Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) - Соня Момчилова

Поредният опит за гласуване на оставката на председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) - Соня Момчилова, беше осуетен в сряда. Предложението беше направено от Пролет Велкова и Симона Велева. Трима от членовете обаче, излъчени от президента Румен Радев и от ГЕРБ гласуваха против, съобщи БТА.

Причината за исканата оставка е изказване на Момчилова за трагедията в Буча, която тя окачестви като пропаганда. То беше последвано от реакции на посолствата на Украйна и САЩ, както и на редица неправителствени организации.

В сряда по време на заседанието на СЕМ бившата водеща в "Дарик радио" Пролет Велкова поиска оставката на Момчилова да бъде включена в дневния ред на заседанието и призова колегите си да я подкрепят.

„Колеги, ако не искаме СЕМ да продължава да носи този срам, аз така го изживявам – като срам, моля, присъединете се и вие към този призив за оставката на г-жа Соня Момчилова“, каза Велкова.

Към искането се присъедини и Симона Велева:

“За мен също се изпадна в една неприятна и срамна ситуация, в която съветът трябва да се разграничава от своя председател или да оборва своя председател“.

Велева и Велкова бяха избрани за членове на СЕМ миналата година от квотата на Народното събрание с номинации от "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

Предложението беше отхвърлено от бившия репортер на бТВ Габриела Наплатанова и от Галина Георгиева. Против гласува и самата Момчилова, макар решението да я засяга пряко. Наплатанова и Момчилова са от квотата на президента Румен Радев. Георгиева пък е член на регулатора от 2019 г. след номинация на ГЕРБ и с подкрепата на ДПС.

„Казвам, че изреждам събития, факти и теми от полето на военния театър, от тях мнимата смърт на президента Путин, подмяната му, казах и Буча. Тук аз нищо повече не съм допълнила. По тази тема знаете, че имаше много интерпретации, вариации, инвенции, спекулации – затова я посочих“, каза Момчилова в своя защита.

През юни в свое интервю за предаването на Асен Генов “Контракоментар” на въпрос за дезинформацията Момчилова отговори:

„Така, както има руска пропаганда, не можем да отречем, че има и в обратна посока. Нали знаете за заболяването на Путин, за това, че е подменен, за това, че е умрял, Буча и така нататък“.

Изказването на Момчилова беше осъдено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), както и от посолствата на Украйна и САЩ.

Самият СЕМ впоследствие публикува позиция, с която се разграничи от “каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча”. Фактът, че липсва уточнение кои от петимата членове на съвета са я подкрепили, означава, че тя е била гласувана единодушно, включително и от председателката му Соня Момчилова.

Това не е първият случай, в който Пролет Велкова и Симона Велева искат оставката на Момчилова. През декември отново Велкова и Велева призоваха за оставката ѝ заради коментарите ѝ във връзка с международното разследване, което разкри стрелба и нередности по българо-турската граница и в което участва и Свободна Европа. И тогава искането им не беше прието с гласовете на Наплатанова, Георгиева и самата Момчилова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG