Връзки за достъпност

Извънредни новини

Агенцията по вписванията отказа да регистрира Таня Андреева като временен директор на "Шейново"


Медици излизат пред болница "Шейново" в знак на протест срещу избора на нов директор, 18 септември
Медици излизат пред болница "Шейново" в знак на протест срещу избора на нов директор, 18 септември

Агенцията по вписванията отказа в четвъртък да впише д-р Таня Андреева като временен директор на болница "Шейново".

Новината идва, след като по-рано през месеца Столичният общински съвет (СОС) затвърди решението си да я назначи като временно изпълняваща длъжността на мястото на досегашния директор д-р Румен Велев.

Той беше единственият кандидат, явил се на конкурс за позицията, но не беше избран, въпреки че е покрил изискванията.

В отказа на агенцията, с който Свободна Европа разполага, е посочено, че в решението на СОС няма изрично решение за освобождаване на Румен Велев като член на съвета на директорите и за избор на Таня Андреева като член на съвета.

"Не е възможно да се прецени за допустимо вписването като представляващ на лице, което не е избрано в състава на колективния орган за управление на дружеството", пишат от агенцията. Отказът може да се обжалва.

Изборът на Андреева, която не се е явявала на конкурс за изпълнителен директор, за временно изпълняваща длъжността доведе до протести на медици от "Шейново".

След първото решение на СОС от края на юли Велев подаде жалба в Софийския градски съд, който тогава спря вписването на Андреева. Областната управителка Вяра Тодева върна решението за преразглеждане, като в средата на септември СОС повторно избра Андреева.

Румен Велев е директор на Втора АГ болница "Шейново от близо 10 години. Той е обвиняван за нередности по време на управлението си от представители на здравната комисия към СОС. Основната от тях е размяната на две бебета при изписването им, която се случи в края на 2022 г. Тогава не му беше поискана оставка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG