Връзки за достъпност

Извънредни новини

България подписа споразумение за опазване на водите в открито море


Външният министър на България Мария Габриел по време на подписването на споразумението
Външният министър на България Мария Габриел по време на подписването на споразумението

България подписа споразумение за опазване на международното открито море на официална церемония в сградата на ООН, съобщи пресцентърът на външното министерство в сряда.

След 15-годишно обсъждане през юни ООН представи първото по рода си споразумение за опазване на водите в открито море. Това е океанската зона, започваща отвъд изключителните икономически зони на държавите или на 370 км от бреговата им линия. Това обхваща почти половината от планетата.

Според ООН през първия ден договорът е подписан от 67 държави, включително САЩ, Китай, Австралия, Великобритания, Франция, Германия и Мексико, както и от целия Европейски съюз.

"С подписването на споразумението България показва последователност в политиките си на страна член на ЕС и лидер в опазването на Световния океан", коментира Мария Габриел, която подписа документа за България.

Споразумението все пак трябва да бъде ратифицирано и от държавите на национално ниво. То ще влезе в сила 120 дни, след като бъде ратифицирано от 60 държави.

Споразумението ще позволява да се създават защитени морски зони и в международни води, което ще помогне за тяхното опазване.

Договорът бележи промяна в "начина, по който гледаме на океана - от голямо сметище и място, където можем да изнасяме вещи, към място, за което се грижим, което стопанисваме и уважаваме", каза актрисата и активистка Сигорни Уивър при откриването на подписката в Ню Йорк.

Океаните са от решаващо значение и за ограничаване на изменението на климата, тъй като помагат за поглъщането на емисиите на парникови газове. Въпреки това те дълго време са пренебрегвани в дискусиите за околната среда.

Решението е ключово и за глобалното споразумение, сключено в края на 2022 г. преди срещата на върха на ООН в Монреал. Според него 30 % от световните океани и земи трябва да бъдат защитени до 2030 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG