Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна извика посланика на Ватикана заради призива на папата да "развее бялото знаме"


Папа Франциск не е коментирал лично изказването си след негативните реакции.
Папа Франциск не е коментирал лично изказването си след негативните реакции.

Украйна извика във външното си министерство посланика на Ватикана в страната заради думите на папа Франциск, че Киев трябва да има смелостта "да развее бялото знаме" и да преговаря с Русия. От Ватикана казаха, че за да има мир Русия трябва да "прекрати агресията си".

Това се случва, след като призивът на папата вече беше разкритикуван от украинските власти и световни лидери на фона на продължаващата над две години непредизвикана военна агресия на Кремъл срещу Украйна. Москва твърди, че е готова на мирни преговори, но настоява да запази всички украински територии, които е окупирала, включително незаконно анексирания през 2014 г. Кримски полуостров. Киев отказва това.

Директорът на пресслужбата на Ватикана беше принуден да уточни, че папата се надява единствено на "справедлив и траен мир" и не е искал да каже, че Украйна трябва да капитулира. До това се стигна, след като в събота Ройтерс публикува част от интервю с Франциск за швейцарския телевизионен канал RSI, записано миналия месец.

По този повод в понеделник посланикът на Ватикана Висвалдас Кулбокас е бил извикан и информиран, че Украйна е разочарована от думите на папата относно бялото знаме и необходимостта да се прояви смелост да се преговаря с агресора, се казва в изявление на украинското външно министерство.

В него се допълва, че Франциск дава легитимност на правото на по-силния и насърчава по-силните да продължават да игнорират международното право.

"Ръководителят на Светия престол трябваше да изпрати сигнали на международната общност относно необходимостта за незабавно обединение на силите, за да се гарантира победата на доброто над злото и да отправи призив към агресора, а не към жертвата", допълват от Киев.

Във вторник Ватиканът направи второ изявление, в което се казва, че "първото условие" за мир е Русия да "прекрати агресията си". Кардинал Пиетро Паролин - държавен секретар на Ватикана и най-близък сътрудник на понтифекса, направи това в интервю за вестник Corriere della Sera. "Светият престол следва тази линия и продължава да иска прекратяване на огъня, а агресорите трябва да са тези, които прекратяват огъня", каза той.

Украинският президент Володимир Зеленски вече реагира остро, като увери, че неговата страна никога няма да вдигне бялото знаме пред Москва.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира в понеделник, че вижда в думите на папата не призив към Украйна да капитулира, а по-скоро призив за преговори.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче също отхвърли призива на папата.

"Капитулацията не е мир. Президентът Путин започна тази война и може да я прекрати днес. Украйна, от друга страна, няма такава възможност", каза той. По думите му, "ако искаме договорено, мирно, трайно решение, начинът да стигнем дотам е да предоставим военна подкрепа на Украйна".

В момента нападнатата страна изпитва недостиг на оръжия и особено на боеприпаси. Наскоро мнозинството от европейските страни подкрепи инициативата на Чехия за закупуване на боеприпаси и снаряди от страни извън Европейския съюз, които после да бъдат изпратени на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG