Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо Пакистан спря мобилните мрежи, за да проведе избори


Хората държат националните си карти за самоличност, докато чакат реда си да гласуват пред избирателна секция по време на парламентарните избори в Мултан, Пакистан, четвъртък, 8 февруари 2024 г.
Хората държат националните си карти за самоличност, докато чакат реда си да гласуват пред избирателна секция по време на парламентарните избори в Мултан, Пакистан, четвъртък, 8 февруари 2024 г.

В четвъртък Пакистан проведе парламентарни избори под засилени мерки за сигурност и спиране на мобилните телефонни мрежи в граничните райони. Повече от 650 000 военни, паравоенни и полицейски служители отговаряха за сигурността на изборите. Въпреки засилените мерки обаче петима души бяха убити след атака в североизточната част на страната.

Гласуването се проведе на фона на икономическа и политическа криза в Пакистан. Само преди седмица бившият премиер на страната Имран Хан получи две ефективни присъди за корупция и издаване на държавна тайна.

Сега министерството на външните работи съобщи, че границите с Иран и Афганистан са затворени за всякакъв трафик, а мобилните телефонни услуги са преустановени в граничните райони като мярка за сигурност.

Прекъсването на сигнала обаче предизвика остра критика от страна на партията на бившия премиер Хан. Те определиха мерките като "тежко посегателство срещу демокрацията и страхлив опит на управляващите" да потиснат несъгласието, като манипулират резултатите от изборите.

Какво предизвика тези мерки

Властите оправдаха мерките с вълната от насилие в страната през последните седмици. Именно в граничните райони, в които бяха спрени мобилните услуги, са и районите в страната, в които са най-активни някои екстремистки групировки като "Ислямска държава".

Само ден преди изборите в югозападната пакистанска провинция Белуджистан близо 30 души загинаха след два бомбени взрива. Те са се случили пред офисите на кандидати в парламентарните избори. За тях отговорност пое "Ислямска държава".

През януари се в района на Белуджистан се стигна и до конфликт между Иран и Пакистан. Двете страни си размениха удари, за които твърдят, че са насочени към сепаратистки групировки, които действат в района и се обвиняват взаимно, че предоставят убежище на групировките на своите територии.

Социолозите прогнозираха ниска избирателна активност заради ареста на бившия премиер Имран Хан. Въпреки това партията му PTI все още се радва на голяма популярност. Най-големият опонент на Хан остава друг бивш премиер - Наваз Шариф. Предвижда се партията му да спечели най-много места в парламента.

В момента 241-милионен Пакистан се бори с тежка икономическа криза, която доведе до рязък спад в жизнения стандарт на местното население.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG