Връзки за достъпност

Извънредни новини

Патриарх Неофит беше погребан в "Света Неделя". Митрофанова нападна украинската църква


Тялото на патриарх Неофит беше положено пред църквата "Света Неделя"
Тялото на патриарх Неофит беше положено пред църквата "Света Неделя"

Тленните останки на българския патриарх Неофит бяха положени в пространството пред митрополитския храм „Света Неделя“. Това се случи, след като по-рано Вселенският патриарх Вартоломей води опелото на българския патриарх в катедралата „Свети Александър Невски“.

Българският патриарх Неофит почина в сряда след дълго боледуване. Заради събитието 15 и 16 март бяха обявени за дни на траур, а президентът Румен Радев отложи връчването на мандата за съставяне на правителство. В петък в „Александър Невски“ за поклонение бяха изложени тленните останки на водача на Българската православна църква.

„Дойдохме да скърбим за последен път за нашия обичан брат. Молим се на Господ да упокои душата му и за избирането на наследник, който ще бъде духовен баща на всички българи“, каза Вартоломей пред журналисти.

Вселенският патриарх Вартоломей.
Вселенският патриарх Вартоломей.

В събота стотици се стекоха в пред „Александър Невски“, за да почетат патриарх Неофит. На място присъстваха президентът Румен Радев, премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, председателят на Народното събрание Росен Желязков, министри от кабинета, кметът на София Васил Терзиев.

Румен Радев, Росен Желязков, Николай Денков, Илияна Йотова и Мария Габриел по време на заупокойната молитва за патриарх Неофит
Румен Радев, Росен Желязков, Николай Денков, Илияна Йотова и Мария Габриел по време на заупокойната молитва за патриарх Неофит

След ритуалите в катедралния храм тленните останки на патриарх Неофит бяха положени върху оръдеен лафет, теглен от бронетранспортьор. Националните телевизии съобщиха, че това е същият лафет, използван при погребението на цар Борис Трети през 1943 г.

Литийното шествия с тленните останки на патриарх Неофит
Литийното шествия с тленните останки на патриарх Неофит

Литийно шествие премина по софийските улици към църквата „Света Неделя“.

Там тялото на Неофит беше положено в пространството пред църквата в близост до гроба на българския екзарх Йосиф I. Той е един от най-изявените водачи в историята на българската църква преди и след Освобождението от Османска власт и първият лидер на църквата след установяването на Третото българско царство.

Митрофанова видя "провокация"

На обредите в „Александър Невски“ присъстваха още и украинският духовен лидер Епифаний, както и представители от руската федерация в лицето на посланичката Елеонора Митрофанова и Заподноверопейския митрополит Нестор.

Пред журналисти руската посланичка нарече присъствието на представител на украинската църква – провокация.

„Това е не просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Това е провокация, защото тази църква не е призната от Българската църква. Това е абсолютна провокация от страна на Фенер [наименованието на Вселенската патриаршия бел. ред.]

Тя добави също и че руският патриарх Кирил не е бил поканен на погребението на патриарх Неофит, както и че лидерът на руската църква има други ангажименти днес.

По-късно Западно и Средноевропейският български митрополит Антоний каза, че Българската църква не вижда нищо притеснително в казуса.

Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков

Няколко месеца след началото на войната на Русия в Украйна Украинската православна църква взе решение да скъса всички връзки с Русия заради заради нахлуването на руската армия.

Дълги години украинската църква беше под ръководството на руската. Тя получи статут на автокефална или самостоятелна църква от Вселенската патриаршия през 2019 г., което предизвика сблъсък между Москва и Константинопол.

В началото на 2024 г. българският патриарх Неофит осъди руската агресия в Украйна в посланието си за Богоявление на 6 януари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG