Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шофьорите на такси също протестират за паркоместа в София. Кой пречи на новите велоалеи


Председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков (в средата).
Председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков (в средата).

Таксиметрови шофьори започват безсрочен протест срещу закриването на таксиметрови стоянки в София, съобщи в понеделник Красимир Цветков, председател на Националния таксиметров синдикат пред БТА.

Новината идва на фона на протестите срещу новата организация на движението около Националния дворец на културата (НДК) по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен". Недоволството срещу промяната съвпадна с предизборната кампания за Народно събрание и Европейски парламент.

Протестите са насочени срещу намаляването на паркоместата и платната за движение на колите в района заради нови двупосочни велоалеи, бус лента и нов начин на паркиране на бул. "Витоша". Административният съд в София спря въвеждането на новата организация за движение, но сега се чака окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС).

"Няма да правим шествие, за да не пречим на софиянци, защото трафикът в София и без това е тежък", каза председателят на таксиметровия синдикат в понеделник.

Протестът ще се ограничи до присъствие на таксиметрови шофьори с техните автомобили на всичките 131 стоянки на територията на столицата, регламентирани от общинска заповед. Цветков настоява, че всички премахнати стоянки трябва да бъдат възстановени.

По думите му става въпрос за общо 729 обособени места за спиране на таксиметрови коли, от които 68 се намират в центъра на града. Според Цветков 21 от тях са премахнати.

Кой пречи на новата организация

Административният съд в София-град (АССГ) спря новата организация на движението в столицата на 16 май. Това стана по жалба на неправителствената организация "Европейски център за транспортни политики" на Диана Русинова-Мехмедали.

Центърът на Русинова стана известен покрай спечелена обществена поръчка на Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) за "наблюдение на дупките по пътищата чрез сателит" на стойност 9 млн. лв.

Конкурсът беше организиран в края на последния кабинет на Бойко Борисов, но беше спрян от служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова през 2021 г.

Европейският център за транспортни политики и Националният таксиметров синдикат сключиха споразумение за съвместни дейности през април тази година.

Липса на комуникация

Според АССГ действията на Столичната община (СО) противоречат на Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и трябва да бъдат спрени незабавно. Столичният кмет Васил Терзиев обжалва това решение на последна инстанция пред ВАС.

Междувременно председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров каза пред бТВ в понеделник, че при въвеждането на новата организация на движение около НДК не е имало достатъчно информация.

"Отчитам като слабост липсата на навременна комуникация с гражданите как ще реорганизираме движението по бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша", коментира Петров.

Той допълни, че Центърът за градска мобилност прави анализи, за да установи какви са резултатите от новата организация. По думите му СОС прави всичко възможно, за да намери нови паркоместа в центъра на София.

Протестите срещу новата пътна маркировка, на които често присъства и Русинова, продължават и в момента. Демонстрантите временно блокират кръстовището на бул."Патриарх Евтимий" и ул."Фритьоф Нансен" и това на булевардите "Васил Левски" и "Патриарх Евтимий".

Велоалеи, паркиране и протести. Какво точно става в центъра на София
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG