Връзки за достъпност

Извънредни новини
Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски
Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски

на живо Кампанията: Петков отхвърли каквато и да е коалиция с Пеевски и Борисов след изборите

След като през март ГЕРБ и ПП-ДБ не постигнаха съгласие за ротация, партиите не успяха да сформират ново редовно правителство. Така се стигна до шести поредни парламентарни избори за страната през последните три години.

Президентът Румен Радев назначи служебно правителство начело с премиера Димитър Главчев, което да организира провеждането на предстоящия вот. Той ще се състои на 9 юни и ще бъде „две в едно“, като българските избиратели ще могат да гласуват за:

  • Български парламент
  • Европейски парламент
18:11 27.5.2024

Кирил Петков отхвърли каквато и да било коалиция с Пеевски и Борисов след изборите

След изборите на 9 юни "Продължаваме промяната" "по никакъв начин" няма да влиза в коалиция с лидерите на ДПС Делян Пеевски и на ГЕРБ Бойко Борисов. Това написа в понеделник в профила си във Фейсбук съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Обещанието му идва две седмици преди да се проведе вотът "2 в 1" - предсрочни избори за български парламент и вотът за Европейски парламент. Преди това в продължение на 9 месеца управляваше правителство с министри на ПП-ДБ и ГЕРБ, което беше избрано с подкрепата на ДПС.

ПРез това време Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски", се превърна в един от основните говорители на властта. Той участваше и в повечето законодателни инициативи на ПП-ДБ и ГЕРБ.

"След тези избори по никакъв начин няма да бъдем в коалиция с Пеевски и Борисов", написа сега Кирил Петков.

"За 9 месеца разбрахме, че тяхната визия и маниер на управление е коренно различна от нашата мечта за България. Средно положение няма", добави той.

През март правителството на Николай Денков подаде оставка след неуспеха на преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ за ротация. Оттогава Денков, Петков и други от ПП-ДБ започнаха да говорят по-остро за лидерите на двете формации, като Денков дори нарече Пеевски "най-голямото зло, което се случва на България".

09:24 26.5.2024

Пеевски обвини Радев, че "плаши хората" с изказвания за натовски войски в Украйна

Лидерът на ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски", обвини президента Румен Радев в "опит за насаждане на страхове" при изказване за войната в Украйна.

"Недопустимо и безотговорно е от страна на президента Румен Радев да плаши хората с откровено неистински заплахи за участие на натовски войски за потушаване на войната в Украйна", написа Пеевски в своя позиция в неделя.

"Всеки опит за насаждане на страхове по този начин проявява или желание за нерегламентирана намеса в хода на предизборната кампания, или изпълнение на целите на руската пропаганда и хибридна война", добавя той. "Пред нас като парламентаристи никога не е стоял подобен избор, нито някой е имал подобно намерение".

В събота Радев каза по време на официално посещение в Унгария, че прекратяването на войната "няма да стане с повече оръжие, няма да стане [и] с изпращането на войски от държави членки на НАТО". Няма западни страни, които са обявили, че планират изпращане на свои войски в Украйна, нито има взети парламентарни решения за такава стъпка. Единствено френският президент Еманюел Макрон допусна в някакъв момент в бъдеще това да се окаже необходимо.

12:16 25.5.2024

Русия опитва да повлияе на изборите за Европейския парламент, каза военният министър

Русия цели да повлияе директно на предстоящите избори, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава до 27 май в София. По-късно Запрянов уточни, че говори за изборите за Европейския парламент (ЕП), а не за Народно събрание (НС), които също ще се проведат на 9 юни.

"България е цел на хибридната агресия на Русия, ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на вътрешнополитическите ни процеси", каза министърът. "По отношение на Русия българската държава е подготвена и очаква такива дейности по дезинформация във връзка с предстоящите избори (...) и сме изключително внимателни".

"Имаме предвид европейската резолюция от 25 април т.г. за нови сигнали за влияние и намеса на Русия спрямо евроизборите", добави Запрянов.

08:57 25.5.2024

Изтича крайният срок за заявленията за гласуване по настоящ адрес и с подвижна урна

До събота избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, могат да подадат писмено искане до общината, в която е регистриран този адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци за българските и за европейските избори в съответната секция. Заявлението за гласуване по настоящ адрес може да бъде подадено и по електронен път през интернет страницата на Главна дирекция „ГРАО“ в МРРБ.

Изтича и срокът, в който избирателите с трайни увреждания могат да подадат писмено искане - Приложение № 30 за Европейския парламент или Приложение № 31 за Народното събрание, от изборните книжа, за да бъдат вписани за гласуване с подвижна избирателна кутия. Такова искане може да бъде подадено през интернет страницата на съответната община с електронен подпис, както и чрез упълномощено лице или по пощата.

14:47 23.5.2024

Българите в чужбина ще могат да гласуват в 769 секции в 60 държави

Българите в чужбина ще могат да гласуват в 769 секции в 60 държави на изборите на 9 юни за Народно събрание и Европейски парламент. На изборите през 2023 г. секциите в чужбина бяха 737.

Най-много секции традиционно ще има в Турция – 166. В четири от тях ще има избори „2 в 1“, съобщи Светлан Стоев, постоянен секретар на Министерството на външните работи.

Във Великобритания ще има 118 секции, като в четири от тях ще има възможност за гласуване и на двата вида избори.

"Във Германия чупим рекорда със 103 избирателни секции, където ще може да се гласува и за представители в Народното събрание, и за Европейски парламент. След това идват Испания, САЩ, Гърция, Италия, Нидерландия, Белгия, Канада, Австрия, Франция", изброи Стоев.

В 245 избирателни секции в чужбина ще има машинно гласуване. В Турция са 109, в Германия – 36, в Обединеното кралство – 31, в Испания – 13, а в САЩ – 10.

15:41 22.5.2024

Партиите харчат по-малко за реклама. Най-много са дали ГЕРБ, ПП-ДБ и "Възраждане"

През първите 10 дни от кампанията за изборите за Народно събрание и Европейски парламент на 9 юни партиите и коалициите са похарчили общо 587 357 лв.

Това показва, че те драстично са ограничили разходите си за предизборна реклама в сравнение с предишни кампании, става ясно от мониторинга, изготвен от Института за развитие на публичната среда и публикуван в платформата ''Отворен парламент''. В изследването са включени общо 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 сайтове и агенции.

Засега първото място по размер на похарчени средства се държи от ГЕРБ-СДС със 173 192 лв. На второ място са доскорошните им партньори в управлението от ПП-ДБ с изразходвани 125 106 лв. На трето място е проруската "Възраждане" с похарчени 109 099 лв.

Най-голяма част от партийните средства е отишла в БНТ - 138 767 лв., следвана от телевизия Евроком със 137 204 лв. и вестник 24 часа с 68 283 лв. От двете големи частни телевизии у нас – бТВ и Нова ТВ, само първата е обявила един договор с ДПС на стойност от 1600 лв.

За реклама във Фейсбук най-много средства е отделила коалицията ПП-ДБ - 19 636 евро, следвана от ИТН - 4100 евро и ''Възраждане'' с 67 евро.

17:34 21.5.2024

ПП-ДБ иска ДАНС да провери кой подслушва централата ѝ. Иванов отговори на Пеевски

Лидерите на ПП-ДБ призоваха служебният премиер Димитър Главчев да разпореди на ДАНС да извърши проверка кой е подслушвал партийната централа на коалицията. Повод за този призив станаха записи, разпространени от таблоидния сайт "Афера", правени по време на кампанията за миналите парламентарни избори.

Междувременно съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов отхвърли твърдението на лидера на ДПС Делян Пеевски, че е търсил неговата подкрепа, за да се кандидатира за президент.

По думите на Иванов атаките от Пеевски към него са провокирани от неудовлетвореното желание на депутата от ДПС името му да бъде извадено от списъка със санкционирани за корупция по американския глобален закон "Магнитски".

"Дадох си сметка, че г-н Пеевски няма да престане да ме атакува, понеже съм свидетел на неговите изключително унизителни опити - заставайки буквално на четири крака, да се моли на всички хора, които смята, че имат връзки с Америка по всякакъв начин, да излезе от списък с Магнитски", каза Иванов във вторник.

14:50 21.5.2024

Пеевски предупреди Борисов, че от ПП-ДБ искат да го "пенсионират"

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов е искал да стане президент с подкрепата на ДПС, да "ликвидира" "Продължаваме промяната" и да "пенсионира" лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да оглави еднолично дясното политическо пространство.

Това каза във вторник в парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Изказването му беше в отговор на твърдение на съпредседателя на ПП Асен Василев, че Борисов иска да стане президент, а Пеевски - премиер.

Депутатът от ДПС каза още, че Василев е търсил подкрепата на движението, за да стане вицепремиер в последния кабинет, а след ротацията на премиерския пост между Николай Денков и Мария Габриел, на свой ред да стане премиер.

"Аз споделих на г-н Борисов, че искат да го пенсионират. Затова сега му казвам и днес - ако той някога смята да управлява с тези пуделчета и те ходят да му драскат на вратата в Банкя, да знае - те идват със зестра много каруци кеш", каза още Пеевски.

14:16 21.5.2024

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов повече няма да подкрепя реформи, предложени от други партии, но е готов на разговори с всички формации, които подкрепят програмата на ГЕРБ. Това се разбра от думите му по време на представянето на управленските приоритети на партията му във вторник.

10:55 21.5.2024

ПП разпространи запис, в който лидерите ѝ обсъждат събиране на пари за реклама

"Продължаваме промяната" (ПП) разпространи запис от разговор между ключови фигури в партията, в който те се чуват как обсъждат събирането на пари за предизборна реклама в медиите. От ПП твърдят, че той е направен преди парламентарните избори през 2023 г.

"Здравейте приятели, пускаме ви запис, от който ще разберете, че на изборите през 2023 не успявахме да съберем пари, за да си финансираме кампанията. Сега положението е същото, затова и сме обявили дарителска кампания", посочват от ПП с уточнението, че "другият извод, който се налага, е че българските служби ни следят и подслушват".

Записът беше публикуван първо в таблоидния сайт "Афера" в понеделник, който разпространи и стенограма от него, която силно наподобява стенограмите, които службите изготвят при прослушване на записи от специални разузнавателни средства. В записания разговор се чуват гласовете на Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Лена Бориславова.

Сайтът "Афера" във вторник разпространи втори запис, в който се чуват гласовете на Петков и Василев, заедно с трети мъж. Обсъжданата тема е "президентът с кеша". След излизането на втория запис, от ПП реагираха с декларация, в която се казва, че "в записите със съмнително качество се чуват накъсани фрази и изрази, удобно подбрани за създаване на определени внушения".

20:16 19.5.2024

Борисов иска да стане президент, а Пеевски - премиер, каза Асен Василев

Бойко Борисов иска да стане президент, а Пеевски – премиер, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев пред Нова телевизия. По думите му този план е бил изречен пред него от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. Разговорът се е провел през март, когато вече е станало ясно, че няма да има ротация в правителството. Василев не отговори на въпроса дали разговорът се е провел насаме или пред свидетели.

Думите му идват в момент, в който се усилва налагането на Пеевски като приемлива политическа фигура. Преди десет дни той имаше среща с европейски посланици, а откакто кампанията започна името му се споменава от ГЕРБ в контекста на бъдещо съвместно управление.

Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

Асен Василев отхвърли обвиненията в това, че ПП-ДР са „изпрали“ образа на Пеевски, като са допуснали той да подкрепя правителството. Василев каза, че по-скоро ПП-ДБ „са се оцапали“.

14:45 18.5.2024

Централната избирателна комисия (ЦИК) проваля проверка на Комисията по досиетата, смята депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" ( ПП-ДБ) Ивайло Мирчев. Заради намеса на ЦИК комисията няма да може навреме да оповести от коя партия се кандидатира човекът, работил за комунистическата Държавна сигурност (ДС). Няма навреме да стане известно и кой избирателен район иска да представлява бившият агент.

Ден по-рано за това съобщи и сайтът desebg.com на журналиста Христо Христов, който изследва архивите на службите. Той публикува писмо, датирано от 15 май, с което председателката на ЦИК Камелия Нейкова отказва да изпълни искането за предоставяне на данни за партийната принадлежност на регистрираните кандидати. Нейкова се позовава на това, че не вижда законово основание да го направи.

Комисията по досиетата е създадена през 2006 г. включително и за да проверява кои кандидати за изборни длъжности са работили за комунистическата Държавна сигурност (ДС). В последните 10 години комисията е искала и получавала данни от ЦИК за всички регистрирани кандидати, заедно с други лични данни за тях, както и с уточнението коя партия в кой район ги издига.

15:43 17.5.2024

БСП също обеща на синдикатите по-високи заплати във висшето образование и науката

Лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщи в петък, че е подписала споразумение с представителите на синдикатите КНСБ и „Подкрепа“ за "гарантиране на достойни възнаграждения на работещите в сферата на висшето образование и науката".

Ден по-рано съпредседателят на ДПС и санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски също подписа подобно споразумение. Това се случи, след като по-рано синдикатите заплашиха с протести.

13:58 17.5.2024

Пеевски подписа "споразумение за гаранции" със синдикатите за заплащането във висшето образование

Санцкионираният за корупция съпредседател на ДПС Делян Пеевски и представителите на синдикатите КНСБ и „Подкрепа“ подписаха „споразумение за гаранции“, свързани със заплащането на работещите във висшето образование и науката. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на движението.

„Председателят на ДПС Делян Пеевски подписа Споразумение със синдикатите съгласно, което до края на юни в 50-тото Народно събрание ще бъдат предприети всички необходими действия за изпълнението на ангажиментите към Висшето образование като национален приоритет“, пише на страницата на ДПС.

Споразумението е било подписано от президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов, както и председателите на синдикатите за висше образование и наука на двете организации – Лиляна Вълчева и Валери Апостолов.

Новината идва, след като представители на синдикати от държавните университети обявиха, че ще протестират на 20 май за увеличаване на заплащането на работещите във висшите училища, Българската академия на науките, Националния институт по метеорология и хидрология, Селскостопанската академия, както и за увеличаване на стипендиите на докторантите.

От служебния кабинет обявиха, че ще осигурят 39 млн. лв. от държавния бюджет, които вече бяха гласувани в Закона за бюджета за 2024 г.

13:56 17.5.2024

Как карикатура за Пеевски и Борисов се появи на плакати и билбордове

По улиците се появяват анонимни плакати и билбордове. Осмиват зависимостта между Делян Пеевски и Бойко Борисов, но никой не казва кой ги е разлепил. Борисов не се разпознава, но се ядосва на ПП-ДБ. А ПП-ДБ мълчи, въпреки че основното ѝ послание е, че Пеевски и Борисов са в "сделка". Ето историята.

16:53 16.5.2024

Петков обвини ГЕРБ и ДПС за детската болница, пенсиите и цените на тока от "Козлодуй"

ГЕРБ и ДПС са се опитали да ощетят държавната детска болница като направят частна и да намалят повишението за пенсиите, но са били спрени заради реакции на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Това казва съпредседателят на ПП Кирил Петков в своя публикация във Фейсбук.

„Сега бяха тръгнали да качват цената на тока от АЕЦ „Козлодуй“ с 30%, сигурно за да има повече пари за “външни поръчки”. Точно щяхме да излезем по медиите, те го разбраха и се върнаха обратно. Всичко това “опитните”политици от ГЕРБ-ДПС сътвориха с техния кабинет само за един месец“, написа Петков.

В началото на май правителството на Димитър Главчев първо одобри, а после оттегли проект за създаване на частна болница "Мама и аз". Това се случи след обвинения от граждани, експерти и политици, че правителството защитава частни интереси.

В средата на месеца НОИ предложи повишаване на пенсиите с 10 вместо със заложените в Закона за бюджета 11%. Заради това ПП-ДБ поиска извънредно заседание на парламента, но само дни по-късно правителството потвърди, че повишението ще бъде от 11%.

В сряда държавната АЕЦ „Козлодуй“ внесе заявление в КЕВР, с което поиска повишаване на цените на тока за бита с 30% от 1 юли. Ден по-късно енергийният министър Владимир Малинов каза, че АЕЦ „Козлодуй“ ще изтегли заявлението и ще внесе такова с много по-малко искане за повишаване на цената.

Обяснено в две минути. Какво знаем за случая с болница "Мама и аз"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

09:44 16.5.2024

Борисов обеща България да влезе в Еврозоната догодина, ако ГЕРБ управлява

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обеща България да влезе в Еврозоната следващата година, ако ГЕРБ доминира в следващото управление. Това се случи по време на предизборно събитие във Враца.

„Горчиво ще си платите всички за тези три години, за съжаление - и нашите избиратели, и техните, и всички, за този експеримент. Да, той беше наложен отвън, но и сега всички отвън разбират каква огромна грешка са допуснали“, каза Борисов.

Влизането в Еврозоната беше един от приоритетите на кабинета "Денков-Габриел". Очакваше се, че това ще се случи през 2025 г. В сряда Европейската комисия (ЕК) съобщи, че не очаква България да успее да изпълни последния критерий за влизане в еврозоната - инфлацията, макар да е много близо до него.

В публикуваната в сряда пролетна икономическа прогноза на ЕК се казва, че на годишна база инфлацията в България е 3.1% към март, при средно за еврозоната - 2.4%.

Още през март бившият премиер Николай Денков съобщи, че е възможно страната да бъде приета в средата на 2025 г., тъй като България може да поиска допълнителен конвергентен доклад през есента на 2024 г., когато се очаква, че инфлацията да се е понижила.

Сред другите ангажименти, които Бойко Борисов пое на предизборното си събитие, е постигане на нулева нелегална миграция.

17:39 14.5.2024

На изборите ще се гласува със зелени бюлетини за местния и със сини за европейския вот

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение двата вида бюлетини на предстоящите парламентарни и европейски избори да са с различен цвят.

Лицевите страни на бюлетините за избор на народни представители ще бъдат в зелено, а тези за европейския парламент в синьо, каза говорителката на комисията Росица Матева.

Електронните бюлетини за двата вида избори ще изглеждат по един и същи начин, но ще са с различна дължина.

15:32 14.5.2024

На изборите на 9 юни бюлетините за европарламент и за Народно събрание ще бъдат в различен цвят

Бюлетините на изборите на 9 юни за Европейски парламент и за Народно събрание ще бъдат в различен цвят. Централната избирателна комисия (ЦИК) показа техни образци във вторник.

На бюлетината за Народно събрание имената на политическите формации ще бъдат изписани в зелен цвят, а на тази за Европейски парламент - в син. Цветът на полиграфическата защита на гърба на бюлетините също ще се различава, каза говорителката на ЦИК Росица Матева.

При бюлетините, с които се гласува на машина, няма да има промяна.

09:48 14.5.2024

На 14 май изтича срокът за регистриране за гласуване в чужбина

До 14 май българските граждани могат да подадат заявление за гласуване в чужбина за предстоящите избори на 9 юни за Европейския парламент (ЕП) и за Народното събрание. Това става ясно от хронограмата на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Заявлението може да бъде попълнено онлайн в сайта на ЦИК или да бъде подадено в посолството или консулството на България в съответната държава.

Подаването на заявление не е задължително. То има цел да спести време на гласоподавателя в деня на вота, както и да се установи дали в дадена секция ще се съберат поне 40 гласоподаватели - минимумът за откриване на секция в чужбина. Ако избирателят няма предварително подадено заявление, може да попълни декларация на място в секцията.

В държавите, които не са членки на Европейския съюз, гласуването за членове на ЕП се извършва само в дипломатическите и консулските представителства на страната.

Заредете още

Форум

XS
SM
MD
LG