Връзки за достъпност

Извънредни новини
Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната"
Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната"

на живо Кампанията: Планът на Борисов е да стане президент, а на Пеевски - да е премиер, смята Асен Василев

След като през март ГЕРБ и ПП-ДБ не постигнаха съгласие за ротация, партиите не успяха да сформират ново редовно правителство. Така се стигна до шести поредни парламентарни избори за страната през последните три години.

Президентът Румен Радев назначи служебно правителство начело с премиера Димитър Главчев, което да организира провеждането на предстоящия вот. Той ще се състои на 9 юни и ще бъде „две в едно“, като българските избиратели ще могат да гласуват за:

  • Български парламент
  • Европейски парламент
20:16 19.5.2024

Бойко Борисов иска да стане президент, а Пеевски – премиер, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев пред Нова телевизия. По думите му този план е бил изречен пред него от съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. Разговорът се е провел през март, когато вече е станало ясно, че няма да има ротация в правителството. Василев не отговори на въпроса дали разговорът се е провел насаме или пред свидетели.

Думите му идват в момент, в който се усилва налагането на Пеевски като приемлива политическа фигура. Преди десет дни той имаше среща с европейски посланици, а откакто кампанията започна името му се споменава от ГЕРБ в контекста на бъдещо съвместно управление.

Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания.

Асен Василев отхвърли обвиненията в това, че ПП-ДР са „изпрали“ образа на Пеевски, като са допуснали той да подкрепя правителството. Василев каза, че по-скоро ПП-ДБ „са се оцапали“.

14:45 18.5.2024

Централната избирателна комисия (ЦИК) проваля проверка на Комисията по досиетата, смята депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" ( ПП-ДБ) Ивайло Мирчев. Заради намеса на ЦИК комисията няма да може навреме да оповести от коя партия се кандидатира човекът, работил за комунистическата Държавна сигурност (ДС). Няма навреме да стане известно и кой избирателен район иска да представлява бившият агент.

Ден по-рано за това съобщи и сайтът desebg.com на журналиста Христо Христов, който изследва архивите на службите. Той публикува писмо, датирано от 15 май, с което председателката на ЦИК Камелия Нейкова отказва да изпълни искането за предоставяне на данни за партийната принадлежност на регистрираните кандидати. Нейкова се позовава на това, че не вижда законово основание да го направи.

Комисията по досиетата е създадена през 2006 г. включително и за да проверява кои кандидати за изборни длъжности са работили за комунистическата Държавна сигурност (ДС). В последните 10 години комисията е искала и получавала данни от ЦИК за всички регистрирани кандидати, заедно с други лични данни за тях, както и с уточнението коя партия в кой район ги издига.

15:43 17.5.2024

БСП също обеща на синдикатите по-високи заплати във висшето образование и науката

Лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщи в петък, че е подписала споразумение с представителите на синдикатите КНСБ и „Подкрепа“ за "гарантиране на достойни възнаграждения на работещите в сферата на висшето образование и науката".

Ден по-рано съпредседателят на ДПС и санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски също подписа подобно споразумение. Това се случи, след като по-рано синдикатите заплашиха с протести.

13:58 17.5.2024

Пеевски подписа "споразумение за гаранции" със синдикатите за заплащането във висшето образование

Санцкионираният за корупция съпредседател на ДПС Делян Пеевски и представителите на синдикатите КНСБ и „Подкрепа“ подписаха „споразумение за гаранции“, свързани със заплащането на работещите във висшето образование и науката. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на движението.

„Председателят на ДПС Делян Пеевски подписа Споразумение със синдикатите съгласно, което до края на юни в 50-тото Народно събрание ще бъдат предприети всички необходими действия за изпълнението на ангажиментите към Висшето образование като национален приоритет“, пише на страницата на ДПС.

Споразумението е било подписано от президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов, както и председателите на синдикатите за висше образование и наука на двете организации – Лиляна Вълчева и Валери Апостолов.

Новината идва, след като представители на синдикати от държавните университети обявиха, че ще протестират на 20 май за увеличаване на заплащането на работещите във висшите училища, Българската академия на науките, Националния институт по метеорология и хидрология, Селскостопанската академия, както и за увеличаване на стипендиите на докторантите.

От служебния кабинет обявиха, че ще осигурят 39 млн. лв. от държавния бюджет, които вече бяха гласувани в Закона за бюджета за 2024 г.

13:56 17.5.2024

Как карикатура за Пеевски и Борисов се появи на плакати и билбордове

По улиците се появяват анонимни плакати и билбордове. Осмиват зависимостта между Делян Пеевски и Бойко Борисов, но никой не казва кой ги е разлепил. Борисов не се разпознава, но се ядосва на ПП-ДБ. А ПП-ДБ мълчи, въпреки че основното ѝ послание е, че Пеевски и Борисов са в "сделка". Ето историята.

16:53 16.5.2024

Петков обвини ГЕРБ и ДПС за детската болница, пенсиите и цените на тока от "Козлодуй"

ГЕРБ и ДПС са се опитали да ощетят държавната детска болница като направят частна и да намалят повишението за пенсиите, но са били спрени заради реакции на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Това казва съпредседателят на ПП Кирил Петков в своя публикация във Фейсбук.

„Сега бяха тръгнали да качват цената на тока от АЕЦ „Козлодуй“ с 30%, сигурно за да има повече пари за “външни поръчки”. Точно щяхме да излезем по медиите, те го разбраха и се върнаха обратно. Всичко това “опитните”политици от ГЕРБ-ДПС сътвориха с техния кабинет само за един месец“, написа Петков.

В началото на май правителството на Димитър Главчев първо одобри, а после оттегли проект за създаване на частна болница "Мама и аз". Това се случи след обвинения от граждани, експерти и политици, че правителството защитава частни интереси.

В средата на месеца НОИ предложи повишаване на пенсиите с 10 вместо със заложените в Закона за бюджета 11%. Заради това ПП-ДБ поиска извънредно заседание на парламента, но само дни по-късно правителството потвърди, че повишението ще бъде от 11%.

В сряда държавната АЕЦ „Козлодуй“ внесе заявление в КЕВР, с което поиска повишаване на цените на тока за бита с 30% от 1 юли. Ден по-късно енергийният министър Владимир Малинов каза, че АЕЦ „Козлодуй“ ще изтегли заявлението и ще внесе такова с много по-малко искане за повишаване на цената.

Обяснено в две минути. Какво знаем за случая с болница "Мама и аз"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

09:44 16.5.2024

Борисов обеща България да влезе в Еврозоната догодина, ако ГЕРБ управлява

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обеща България да влезе в Еврозоната следващата година, ако ГЕРБ доминира в следващото управление. Това се случи по време на предизборно събитие във Враца.

„Горчиво ще си платите всички за тези три години, за съжаление - и нашите избиратели, и техните, и всички, за този експеримент. Да, той беше наложен отвън, но и сега всички отвън разбират каква огромна грешка са допуснали“, каза Борисов.

Влизането в Еврозоната беше един от приоритетите на кабинета "Денков-Габриел". Очакваше се, че това ще се случи през 2025 г. В сряда Европейската комисия (ЕК) съобщи, че не очаква България да успее да изпълни последния критерий за влизане в еврозоната - инфлацията, макар да е много близо до него.

В публикуваната в сряда пролетна икономическа прогноза на ЕК се казва, че на годишна база инфлацията в България е 3.1% към март, при средно за еврозоната - 2.4%.

Още през март бившият премиер Николай Денков съобщи, че е възможно страната да бъде приета в средата на 2025 г., тъй като България може да поиска допълнителен конвергентен доклад през есента на 2024 г., когато се очаква, че инфлацията да се е понижила.

Сред другите ангажименти, които Бойко Борисов пое на предизборното си събитие, е постигане на нулева нелегална миграция.

17:39 14.5.2024

На изборите ще се гласува със зелени бюлетини за местния и със сини за европейския вот

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение двата вида бюлетини на предстоящите парламентарни и европейски избори да са с различен цвят.

Лицевите страни на бюлетините за избор на народни представители ще бъдат в зелено, а тези за европейския парламент в синьо, каза говорителката на комисията Росица Матева.

Електронните бюлетини за двата вида избори ще изглеждат по един и същи начин, но ще са с различна дължина.

15:32 14.5.2024

На изборите на 9 юни бюлетините за европарламент и за Народно събрание ще бъдат в различен цвят

Бюлетините на изборите на 9 юни за Европейски парламент и за Народно събрание ще бъдат в различен цвят. Централната избирателна комисия (ЦИК) показа техни образци във вторник.

На бюлетината за Народно събрание имената на политическите формации ще бъдат изписани в зелен цвят, а на тази за Европейски парламент - в син. Цветът на полиграфическата защита на гърба на бюлетините също ще се различава, каза говорителката на ЦИК Росица Матева.

При бюлетините, с които се гласува на машина, няма да има промяна.

09:48 14.5.2024

На 14 май изтича срокът за регистриране за гласуване в чужбина

До 14 май българските граждани могат да подадат заявление за гласуване в чужбина за предстоящите избори на 9 юни за Европейския парламент (ЕП) и за Народното събрание. Това става ясно от хронограмата на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Заявлението може да бъде попълнено онлайн в сайта на ЦИК или да бъде подадено в посолството или консулството на България в съответната държава.

Подаването на заявление не е задължително. То има цел да спести време на гласоподавателя в деня на вота, както и да се установи дали в дадена секция ще се съберат поне 40 гласоподаватели - минимумът за откриване на секция в чужбина. Ако избирателят няма предварително подадено заявление, може да попълни декларация на място в секцията.

В държавите, които не са членки на Европейския съюз, гласуването за членове на ЕП се извършва само в дипломатическите и консулските представителства на страната.

17:09 13.5.2024

ПП-ДБ поиска парламентът да се събере заради увеличението на пенсиите

„Продължаваме промяната – Демократична България“ поиска свикване на извънредно заседание на парламента заради актуализирането на пенсиите с 11%. От формацията вече са събрали необходимите подписи и се очаква да ги внесат в парламента до вторник сутринта.

Новината дойде, след като в края на миналата седмица Националният осигурителен институт (НОИ) публикува предложение, според което повишението на пенсиите след 1 юли да бъде с 10%, което е по-малко от заложените в приетия бюджет за 2024 г.

В понеделник служебният социален министър Ивайло Иванов каза, че на утрешното заседание на Надзорния съвет на НОИ, на което трябва да бъде взето окончателното решение за индексацията, той ще настоява тя да бъде с предвидените в Закона за бюджета 11%.

Малко по-късно и служебният премиер Димитър Главчев каза, че увеличението на пенсиите ще бъде с 11%.

17:53 10.5.2024

ГЕРБ води с 10% пред ПП-ДБ месец преди изборите, сочи проучване на "Галъп"

Ако изборите за ново Народно събрание бяха сега, ГЕРБ-СДС биха получили 26,5% подкрепа, а „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) – значително по-малко - 16,4%.

За ДПС биха гласували 15,4%, за „Възраждане“ 15,1%, за БСП8,4%, а за „Има такъв народ“ (ИТН) – 4,7%. Това показват данните от сондаж на „Галъп интернешънъл“ за изборите „2 в 1“ на 9 юни, направен за БНТ между 22 април и 2 май.

Според изследване на „Маркет линкс“, публикувано малко по-рано, ИТН не биха могли да влязат в парламента. За да излъчи депутати, формацията трябва да събере поне 4%.

Сред останалите политически формации е твърде рано за конкретни прогнози, но дори на този етап личи стартовата позиция за листата около Ваня Григорова („Солидарна България“) - 2,5%, пишат от „Галъп“. В същото време „Синя България“ (коалицията около Вили Лилков и Петър Москов) на този етап събира 1,5%.

Резултатите от сондажа за изборите за Европейски парламент (ЕП) са сходни с прогнозите за НС, но с малки разлики - на евровота ГЕРБ-СДС биха взели 26,4% от гласовете, ПП-ДБ – 17,5%, ДПС – 14,9%, „Възраждане“ – 14,7%, БСП – 8,2%, а ИТН – 4,5%, сочат прогнозите на „Галъп“.

14:30 10.5.2024

"Да не се внася излишно напрежение". ЦИК опроверга Главчев за забавяне на изборните резултати

Заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева отхвърли твърдението на служебния премиер Димитър Главчев, че резултатите от изборите "2 в 1" за български и европейски парламент на 9 юни може да се забавят.

В четвъртък той каза, че в изборните протоколи ще бъдат обработени три пъти повече числа, отколкото на предишния вот, а броят на районните избирателни комисии е останал същият. Главчев посочи, че предупреждава за това, за да няма съмнения, че "нещо се прави на тъмно".

"ЦИК се обръща към всички, свързани с изборния процес, с молба да не се внася излишно напрежение, особено когато говорим за обявяване на резултати от избори", реагира обаче Матева в петък по БНТ. Тя допълни, че това е в правомощията и задълженията на ЦИК и тя е органът в държавата, който може да говори по този въпрос, а Министерският съвет няма отговорност към това.

"Ние винаги сме обявявали резултатите в срок, така както пише в Изборния кодекс. Така ще го направим и сега", каза още Матева и добави, че ЦИК ще изпълни задачата си да създаде нужната организация. Според нея е "абсолютно излишно" в момента да се говори в какви срокове и как трябва да се обявяват резултатите, когато изборите са чак след месец.

13:44 10.5.2024

8% преднина за ГЕРБ пред ПП-ДБ, ИТН остава извън парламента, според "Маркет линкс"

При избори днес за ГЕРБ-СДС биха гласували 26% от решилите да дадат гласа си, а за "Продължаваме промяната" - Демократична България" с около 8 на сто по-малко - 17.7%, сочи проучване на агенция "Маркет линкс" месец преди извънредните парламентарни избори, които ще се проведат заедно с европейските на 9 юни. "Има такъв народ" няма да влязат в парламента, тъй като биха имали резултат от 3.2%, показват още данните.

Трета политическа сила вероятно ще е ДПС с 13.2%, но плътно следвана от "Възраждане", които събират 12.9% подкрепа. Следва БСП 8.1%.

Според разпределението на мандатите така ГЕРБ-СДС биха имали 80 депутати, ПП-ДБ – 55, а ДПС 41. Ако първите две формации се обединят, те ще имат мнозинство от 135 народни представители. При комбинация между ГЕРБ и ДПС те биха имали нестабилно мнозинство от 121 депутата - минимумът за общо 240.

Без шанс за влизане в Народното събрание са още "Солидарна България" („Изправи се, България“, „Българската левица“, „Обединена социалдемокрация“) с 1.8%), и "Синя България" (КОД, БДФ, „Движение демократично действие – ДЗ“, НДСВ, ДБГ, „Партия консервативна България“, „Радикал-демократическа партия в България“) с 1.4%.

Близо 9% от анкетираните още не са решили за кого да гласуват, а 3,3% биха избрали "Не подкрепям никого".

12:17 10.5.2024

ПП-ДБ ще остане в опозиция, ако няма разписан план за реформите, каза Кирил Петков

"Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) ще остане в опозиция, ако от ГЕРБ не предложат ясно разписана формула за реформи в съдебната система, службите и регулаторите. Това каза съпредеседателят на обединението Кирил Петков в петък пред Нова телевизия.

"Пеевски държи съдебна власт, регулатори и служби, за които хората не гласуват. Тези структури гарантират спокойствие на ГЕРБ, които имат грехове в миналото, а ГЕРБ с техните гласове гарантират на ДПС, че реална реформа, а не на хартия нито в регулаторите, нито в съдебната система, няма да има", каза Петков, като отново повтори, че докато тази сделка с ДПС продължава, ПП-ДБ няма да преговаря с ГЕРБ.

Петков също така се извини на избирателите на ПП-ДБ, че формацията "не е комуникирала" достатъчно ясно причините да влезе в партньорство с ГЕРБ и ДПС. По думите му целта е била извършването на реформи, за които са знаели, че "че ако се похвалим и разкажем какво се случва, шансът ГЕРБ да ни подкрепят е малък".

От миналия юни до март тази година ПП-ДБ управляваше в общ кабинет с ГЕРБ, който беше подкрепен и от ДПС, а мнозинството от законодателните промени бяха общи предложения на трите формации. Впоследствиепреговорите за ротация се провалиха, като от ПП-ДБ казаха, че ГЕРБ са отказали да подпишат ясно споразумение за реформи в службите, регулаторите и съдебната система.

11:36 10.5.2024

ГЕРБ вижда Борисов като възможен следващ премиер, каза Даниел Митов

ГЕРБ може да издигне лидера си Бойко Борисов за премиер, ако спечели изборите. Това каза заместник-председателят на партията Даниел Митов в петък - първия ден от предизборната кампяния, пред Нова телевизия.

„Ако резултатът от изборите е такъв, че имаме легитимност, правилото в демокрацията е лидерът на спечелилата партия да е кандидат за министър-председател,“ каза Митов.

Ден по-рано пред БНТ за същото заговори и бившият министър от ГЕРБ Владислав Горанов, който е санкциониран от САЩ за корупция. По думите му би било "разумно" Бойко Борисов отново да е премиер, за да си върне "самочувствието за периода, в който е управлявал държавата".

Още рпез март Горанов намекна, че ГЕРБ може да издигне отново Борисов за следващ мандат като министър-председател.

Борисов е оглавявал три кабинета на ГЕРБ от 2009 г. досега, като първите два мандата завършиха с предсрочни избори. От 2021 г. насам той отказваше да е кандидат за премиер.

11:23 10.5.2024

Пеевски се срещна с европейски посланици

Съпредеседателят на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон "Магнитски", се срещна с посланиците на страните членки на Европейския съюз (ЕС). Това съобщи пресцентърът на ДПС в четвъртък.

Домакин на дискусията е било Белгийско председателство на ЕС в България.

През последните две години Пеевски претърпя трансформация от политик, който последователно отсъства от парламента и е избягван от останалите партии и западни дипломати заради обвиненията и санкциите му за корупция, до основен говорител на властта. Той беше и партньор в управлението на ГЕРБ и ПП-ДБ, като изтъкваше общите евроатлантически ценности на трите формации.

Делегацията на ДПС начело с Делян Пеевски на срещата с европейските посланици, 9 май 2024 г.
Делегацията на ДПС начело с Делян Пеевски на срещата с европейските посланици, 9 май 2024 г.

10:34 10.5.2024

Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетините за гласуване на изборите „2 в 1“, които предстоят на 9 юни. Тук може да научите коя политическа сила под кой номер ще бъде в бюлетината.

10:32 10.5.2024

Тук събрахме имената на водачите на всичките 31 листи на партиите и коалициите с шанс да влязат в парламента, според публикуваните проучвания. Това са ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България", ДПС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

17:13 9.5.2024

Резултатите от изборите вероятно ще се забавят, предупреди Главчев

Официалните резултати от изборите на 9 юни вероятно ще се забавят. Това съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев в четвъртък, повече от месец преди вота "2 в 1" за български и европейски парламент.

По думите му причината за вероятното забавяне е, че в изборните протоколи ще бъдат обработени три пъти повече числа, отколкото на предишните избори, а броят на районните избирателни комисии е останал същият. Той каза и че съобщава това сега, за да няма съмнения, че "нещо се прави "на тъмно".

"Нека да не се нагнетява напрежението, че се бавят резултатите заради някакви други практики", каза той.

Служебният кабинет беше назначен от президента Румен Радев през април. Неговата основна задача е да организира и проведе честни и прозрачни избори.

Заредете още

Форум

XS
SM
MD
LG