Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски поиска от МВР и ДАНС "спешни действия" заради екип на руска телевизия в София


Кадър от интервюто на Петър Волгин пред "Россия 1", заснето в центъра нa София.
Кадър от интервюто на Петър Волгин пред "Россия 1", заснето в центъра нa София.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски изпрати сигнал до ръководствата на МВР и ДАНС, в който настоява за "спешни действия" на службите по повод пристигането в София на екип на държавната руска телевизия "Россия 1".

Това е пореден случай, в който в последните седмици санкционираният за корупция по глобалния американски закон "Магнитски" политик изразява позиция срещу Русия.

В миналото Пеевски не е застъпвал подобни публични тези, но поведението му се промени след избора на правителството на Николай Денков.

Преди ден бившият български посланик в Москва Илиян Василев се възмути, че водещият на БНР Петър Волгин е дал "случайно" интервю на екипа на "Россия 1", въпреки че наскоро Кремъл изгони кореспондента на националното радио.

Преди Коледа Волгин записа интервю с руската посланичка в София Елеонора Митрофанова, но Програмният съвет на БНР забрани то да бъде излъчвано с аргумента, че нарушава професионалните стандарти за безпристрастност на обществената медия.

Решението на ръководството на радиото стана факт, след като Пеевски публично разкритикува излъчването на интервю с Митрофанова в национален ефир.

Според Волгин в случая става въпрос за политическа цензура, докато БНР твърди, че решението е плод единствено на вътрешна саморегулация.

Сега депутатът от ДПС казва, че присъствието в България на екип на руска телевизия, забранена в Европейския съюз, е "провокация към правовия ред и зачитането на европейските ценности и санкциите срещу Русия".

Пеевски настоява за "спешна проверка" на МВР и ДАНС, която да установи както точно екипът на руската държавна телевизия е бил допуснат на българска територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG