Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Моето нещо". Петър Жотев и страстта му към науката, която решава проблемите на човечеството


Петър Жотев
Петър Жотев

18-годишният Петър Жотев спечели за трети път златен медал от международната ученическа олимпиада по биология. Но за него науката е много повече от състезание - тя е ключът към решението на проблемите, с които човечеството се сблъсква.

Той сега завършва гимназия, но вече знае как да разделя фрагменти от ДНК молекули по размер и как да изолира протеини от бактерии. Такива са били лабораторните експерименти, които е трябвало да осъществи на последната международна олимпиада по биология в Обединените арабски емирства, която приключи на 11 юли.

Изглежда 18-годишният Петър Жотев се е справил, защото се завърна от олимпиадата със златен медал - за трета поредна година. Това значи, че той е сред първите 10% най-добре представили се участници от общо 293 ученици от 76 различни държави.

Петър Жотев със златния си медал от олимпиадата по биология в Обединените арабски емирства
Петър Жотев със златния си медал от олимпиадата по биология в Обединените арабски емирства

Успехът на Петър е исторически, казват ръководителите му. Самият той обаче вече гледа напред. Приет е да учи природни науки в Кеймбридж и мечтата му е да се занимава с наука и да прави открития, които ще променят света.

“Има страшно много открития в тези области, които ни позволяват все по-добре да разбираме света около нас и да правим нови открития, които да помогнат за лекуване на болести, за спиране на климатичните промени, за преодоляване на всички проблеми, които имаме ние като човечество”, каза той пред Свободна Европа.

Интересът на Петър Жотев към биологията се разпалва още когато е в 7 клас. Тогава учителката му по предмета го насърчава да участва в националната олимпиада и той се класира сред най-добрите ученици в България.

Биологията е моето нещо.
Петър Жотев

“Тогава си казах - щом съм стигнал дотук, и то сам, може би все пак биологията е моето нещо”, казва Петър.

“Интересът ми към биологията се зароди в тези състезания. Но после разбрах, че изобщо не е само ходене по състезания, а сама по себе си [тази наука] е много интересна и бих искала да се занимавам с нея.”

В следващите години той участва в редица национални и международни състезания. За пръв път стига до международната ученическа олимпиада по биология през 2021 г., когато е 10 клас. Тогава олимпиадата се провежда дистанционно заради пандемията. Петър Жотев печели първия си златен медал тогава.

Следващата година, когато олимпиадата се провежда в Ереван, столицата на Армения, той отново е сред първите 10% на участниците с най-висок резултат. Тази година в Обединените арабски емирства той за трети път печели златен медал.

Но всичко това не се случва без усилия. Ученикът прекарва много време в това да се подготвя сам, защото програмата по биология в гимназията не покрива всички знания и умения, които трябва да има, за да постига успехите си.

“Подготовката в училище е полезна до време, но след това човек трябва да си намери някой дебел учебник, за предпочитане английски, и да започне да учи по него”, казва той.

Преди всяка международна олимпиада всички ученици от българските отбори минават ускорена подготовка в Софийския университет.

Ние ходим на лекции, правим упражнения в лаборатории и се подготвяме за състезанието.
Петър Жотев

“Всяка година две седмици прекарваме там, когато повечето хора имат лятна ваканция. Вместо това ние ходим на лекции, правим упражнения в лаборатории и се подготвяме за състезанието”, казва още Петър.

Самата олимпиада се състои от два кръга - теоретичен и експериментален, който включва лабораторни упражнения. Лабораторната работа е в четири отделни области и включва експерименти като изолиране на определен вид протеин чрез метода хроматография и разделяне на ДНК молекули по размер чрез електрофореза.

“Това са неща, които ще се ползват в едно реално биоложко научно изследване”, казва той.

Освен Петър, в българския отбор през 2023 г. са Виктор Лилов, Виктория Иванова и Яна Атанасова. Ръководител на отбора е проф. Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет.

Петър Жотев иска да продължи да се занимава с наука. Интересите му са свързани най-вече с молекулярната биология и генетиката. Засега няма конкретна тясно специализирана област, в която да иска да работи, или конкретно откритие, което да иска да направи.

“Сигурен съм, че ще се промени, докато завърша университета”, казва той. “Това е все едно някой човек, когато влиза да учи компютърни науки, вече да си е избрал в коя точно IT фирма ще работи, след като завърши.”

Мечтата му е да учи в Кеймбридж и е на път да я осъществи - той вече е приет да учи природни науки в колежа Тринити към университета.

Петър обаче не може да си позволи да покрие големите такси за обучението си, затова в момента в негова подкрепа се провежда дарителска кампания чрез платформата Подкрепи.бг. Към момента около половината сума е събрана.

Петър не пропуска да отбележи, че е много благодарен на дарителите си. “Наистина им дължа много”, казва той.

Извън заниманията с наука, Петър обича да прекарва времето си сред природата - на ски или на разходки в планината. Тази година той завърши 12 клас в Софийската математическа гимназия.

XS
SM
MD
LG