Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отхвърли искане на прокуратурата да обяви Петьо Еврото за международно издирване


Петьо Петров - Еврото
Петьо Петров - Еврото

Софийският апелативен съд (САС) окончателно отхвърли искането на прокуратурата за издаване на Европейска заповед за арест на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си "Еврото". Според магистратите по разследването срещу него не са събрани достатъчно доказателства за наличие на обосновано предположение, че той е извършил престъпление.

Това става няколко месеца, след като прокуратурата се активизира по случая "Осемте джуджета", в който Петров е основен заподозрян заедно с бившата си жена Любена Павлова, като инициатори на схема за изнудване и изземване на бизнеси.

През 2020 г. разследване на Антикорупционния фонд разказа как асансьорният производител Илия Златанов е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, свързан с компанията "Изамет". Той твърди, че това е станало чрез заплахи от следователя, жена му и бившия съсобственик на "Делта гард" Димитър Спасов - Митко Каратиста.

Петров е в неизвестност от миналата пролет, когато Софийската районна прокуратура го обяви за международно издирване. В края на май той беше привлечен задочно като обвиняем за принуда и за незаконно използване на специални технически средства за събиране на информация. Това стана, след като Павлова даде интервю с разкрития за него.

През август обаче делото беше иззето от Софийската градска прокуратура, която отмени като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда, поради липса на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, "без дори да има разпит на пострадал от принудата".

Накрая срещу Петров и Павлова останаха обвиненията, че незаконно са придобили златни монети, иззети от Златанов, за които са знаели, че са обект на престъпление. Заради свои действия по аферата "Осемте джуджета" обвинения за длъжностни престъпления получиха и прокурорите Константин Сулев и Дилян Деянов.

До края на 2023 г. на името на Петьо Петров имаше издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата, но тогава влязоха в сила законови промени, според които това правомощие беше прехвърлено на съда. Затова държавното обвинение свали заповедта и поиска от съда да я издаде наново. Софийският градски съд обаче отказа, а сега този отказ е потвърден окончателно от втората инстанция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG