Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ние да сме отпред като смокинов лист". Кирил Петков поиска ГЕРБ да спре с плаващите мнозинства


Кирил Петков
Кирил Петков

Съпредседателят на“Продължаваме промяната“ Кирил Петков предупреди ГЕРБ да спрат с плаващите мнозинства в парламента, защото по този начин поставят в риск кабинета.

“Няма как да продължи този парламент, ако ГЕРБ продължава с плаващите мнозинства. Това е не само предупреждения, а призив, че те вкарват огромен риск в политическата система“, каза Петков в кулоарите на парламента.

Кирил Петков има предвид две плаващи мнозинства в парламента от последните дни. В сряда депутати от ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС провалиха изслушване на правосъдния министър Атанас Славов в парламентарната правна комисия. Той беше поканен, за да разкаже какви действия смята да предприеме срещу избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор, но това така и не се случи. Петков посочи като пример и приемането на варианта на ГЕРБ-СДС на антикорупционния закон.

"Ние да сме отпред като смокинов лист, а те отзад за важните неща за обществото да си ги прокарват с други мнозинства. Това е не само предупреждение, а призив, че по този начин те вкарват огромен риск в политическата система. Ако така смятат, че ще се случи, ние няма просто да го приемем", каза Петков.

Борисов му отговори задочно, че техните закони са по-добри. "Нашите закони са по-добри и събират мнозинства, ние трябва да се откажем от тях и да приемем по-лошите, така ли", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пак в кулоарите на парламент.

"Аз не съм го слушал и не мога да коментирам акцентите на това, което е казал Петков. Но мразя такива сравнения - „смокинови листове“, каза още Борисов.

Той припомни, че ПП-ДБ са се отказали да правят коалиция с ГЕРБ. "Коалицията носи гарантирано мнозинство – така работи демокрацията . Те казаха - искаме само ГЕРБ да подкрепи правителството. Назначиха си министри, премиери, нарушиха всичко, дадохме им мандата, в техния мандат. Сега от кое искат да ни лишат – от правото да гласуваме нашия закон, който е по-добър", каза още Борисов.

На 5 юни парламентът избра правителството с премиер Николай Денков с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и двама депутати от ДПС - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. Няколко дни по-рано ГЕРБ и ПП-ДБ се споразумяха за състав на кабинет, в който Николай Денков да е премиер девет месеца, а след това поста да поеме Мария Габриел от ГЕРБ, която дотогава ще бъде вицепремиер и външен министър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG