Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Страшно много съжалявам". Шофьорът, обвинен за смъртта на дете в София, остава в ареста 


Съдебната охрана съпровожда обвиняемия Петър Тодоров в Софийския градски съд.
Съдебната охрана съпровожда обвиняемия Петър Тодоров в Софийския градски съд.

Софийският градски съд (СГС) остави за постоянно в следствения арест във вторник 37-годишния Петър Тодоров, обвинен, че след употреба на алкохол е предизвикал катастрофа, при която в събота в центъра на София загина 15-годишно момче.

“Страшно много съжалявам за случая”, заяви пред съда Тодоров, който криеше лицето си с качулка, докато отиваше към залата на съда.

Фаталната катастрофа стана около 21:00 часа в събота на пешеходната пътека на кръстовището на улиците “Ген. Йосиф Гурко” и “Цар Иван Шишман” в София. Кръвна проба установи 2,01 промила алкохол в кръвта на Тодоров, а разследващите съобщиха, че преди удара колата му изобщо не е имала спирачен път.

Преди ден прокуратурата съобщи, че мъжът е осъждан за шофиране в пияно състояние още през 2006 г., но се е възползвал от тогавашната законова възможност да се освободи от наказателна отговорност и само е бил глобен с 500 лв.

По време на заседанието на СГС стана ясно, че в момента на катастрофата в събота Тодоров е управлявал колата си с 88 км/час при ограничение от 30 км/час.

Служебният му адвокат поиска по-лека мярка за неотклонение, защото адресът на Тодоров е известен и той не е имал други наказания за тежки нарушения на пътя от 2006 г. насам. Адвокатът изтъкна още, че обвиняемият живее на семейни начала с приятелката си и се грижи за 4-годишното ѝ дете и баща си, който е болен.

“От момента на задържането му проявява необходимото съзнание, оказва съдействие, изпитва искрено съжаление за случилото се”, каза служебният адвокат.

От прокуратурата посочиха, че Тодоров е обвинен, че в условията на евентуален умисъл е нарушил правилата за движение и карал колата си с висока скорост и след употреба на алкохол, без да съобрази факта, че вози в нея 4-годишното дете на приятелката си.

Обвинението цитира свидетелски показания, според които обвиняемият дори е форсирал автомобила си преди пешеходната пътека и не е направил опит да спре или да подаде звуков или светлинен сигнал към пресичащото в този момент дете.

Случаят предизвика поредни протести срещу безразсъдното шофиране, а премиерът Николай Денков свика в понеделник извънредна среща с представители на общините и родители на загинали деца, на която бяха обсъдени мерки за пътна безопасност.

Някои от идеите включват законови промени, с които шофирането след употреба на алкохол и наркотици, както и неспазване на предимство на пешеходците да станат умишлени престъпления.

"Ръцете на институциите са изцапани с кръв". Столичани протестират след убийството на ученик от пиян шофьор
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG