Връзки за достъпност

Извънредни новини

След обстрела в Краматорск почина украинската писателка Виктория Амелина


Писателката Виктория Амелина
Писателката Виктория Амелина

Украинската писателка Виктория Амелина почина в болница от раните си, получени по време на ракетната атака на руската армия срещу Краматорск на 27 юни. Украинският град се намира западно от фронтовата линия в Донецка област.

Така броят на жертвите на нападението нарасна на 13.

По време на ракетния удар Амелина е била в пицария с делегация от Колумбия - политика Серхио Харамильо, писателя Хектор Абад и журналиста Каталина Гомес. Те също бяха ранени.

37-годишната Виктория Амелина е автор на два романа и една детска книга, носител на наградата Джоузеф Конрад-Коженевски, която се присъжда на млади украински писатели.

След пълномащабното военно нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., тя се присъединява към правозащитната организация Truth Hounds и разследва престъпленията на руската армия в окупираните и след това освободени територии.

Работила е в източната, южната и северната част на Украйна - по-специално в Изюм, където откри дневника на детския писател Владимир Вакуленко, който беше отвлечен от руските военни и убит.

Амелина беше започнала работа по първата си нехудожествена книга на английски език, която разказва за украинските жени и техния живот по време на войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG