Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В Мариупол се плащат супер заплати". Защо руснаци изкупуват имоти в разрушения град


Русия предлага изгодни лихви, добри заплати и помощи за обзавеждане на руснаците, които се преселят в Мариупол
Русия предлага изгодни лихви, добри заплати и помощи за обзавеждане на руснаците, които се преселят в Мариупол

Руснаци купуват апартаменти, къщи и парцели в окупирания Мариупол. Това разказва руското издание "Папер". Журналистите от медията разговаряха с хора, които искат да инвестират в жилища в Мариупол, въпреки разрушенията, които градът претърпя от бомбардировките на руската армия и броя на хората, които загинаха там.

Руската армия почти заличи Мариупол в началото на войната в Украйна. По оценки на ООН до 90 % от многоетажните жилищни сгради в града са разрушени или повредени. В града са открити и над 10 хил. нови гроба в края на 2022 г., според журналисти от Асошиейтед прес. Според украинските градски власти повече от 22 хил. жители на Мариупол са загинали следствие на военните действия в града. И това не е окончателната цифра.

Руските строители, които възстановяват повредените жилища в Мариупол, казват, че изпреварват графика. В рускоезичната версия на YouTube има много видеоклипове за жилищата в Мариупол – от едната страна на пътя са почернели от обстрел сгради, а от другата - новопостроени.

В руските реклами се показва възстановяването на Мариупол и възможностите за по-добър живот край морето
В руските реклами се показва възстановяването на Мариупол и възможностите за по-добър живот край морето

Микрорайон „Невски“ се превърна в визитна картичка на окупирания Мариупол. Построен е от Военностроителната компания на руското Министерство на отбраната. Тук демонстративно беше докаран на посещение руския президент Владимир Путин.

Олеся от Омск казва, че купуването на апартамент в Мариупол е добра инвестиция. „Някой ще го намери за странно, но аз вярвам в развитието на града. Под крилото на Русия той има голямо бъдеще. Мисля, че в бъдеще ще стане популярно място за отдих и туризъм. Той е от голямо значение за страната ни. Град - герой“, казва Олеся.

Нов квартал в Мариупол
Нов квартал в Мариупол

Ирина от Красноярск разказва за мечтата си да живее край морето пред изданието „Бумага“: „Семейството ми и аз започнахме да търсим жилище в Мариупол, защото искаме да живеем край морето, на екологично място. Също така в Мариупол има все още доста евтини недвижими имоти и по-атрактивни оферти за заплати за моя съпруг, който работи като електротехник. И средата в града е много по-добра, отколкото в Красноярск".

Няма как да бъде проверена каква е историята на имотите, които се предлагат в Мариупол. Не е ясно дали тези апартаменти са незаконно иззети или самите жители на Мариупол продават жилища. Въпреки това понякога в рекламите пише: „къщата не е повредена от бомбардировките“.

Малка къща край морето

Тухлена дървена къща на морето, с гараж и градина, в края на май струва 45 хил.долара. В края на юни има обява за обзаведен тристаен апартамент в Централен район на града с площ 62,5 кв. метра. Цената е 60 хиляди долара. Апартаменти с приблизително същата площ в руските крайбрежни градове, например в Геленджик, струват около 90 хил. долара или 50 на сто по-скъпо.

Мариупол се възстановява от фирма, свързана с руския милиардер Алексей Репик.Антикорупционният проект Scanner го описва като „милиардер, който прави пари от държавни поръчки в бомбардирания Мариупол, въпреки че самият той предпочита да живее в Съединените щати.“ След началото на пълномащабна война в Украйна Репик се е укрил като собственик на компанията, за да не попадне под санкции.

Съветникът на избрания кмет на Мариупол Петр Андрюшченко каза пред телевизия “Настоящее время”, че през февруари Путин е стартирал ипотечна програма специално за недвижими имоти в Мариупол. „Срещу смешни лихви и период от двадесет години дават пари за жилища в строеж и жилища, които ще се строят. От около декември миналата година рекламата за тази ипотека стартира в руските региони“, каза Андрюшченко.

В края на февруари и началото на март в града са разпределени около 142 терена за строителство.

„Половин Русия знае, че в Мариупол се плащат супер заплати, такива не се дават никъде, дори в Москва, така че московските гастарбайтери спокойно избягаха от Москва и Петербург директно в Мариупол“, каза Андрюшченко.

В рекламите за Мариупол не се се показват разрушения, а няколко новопостроени къщи. „Предлагат им ново жилище за смешни пари плюс 100 хиляди рубли (около 1117 долара) от държавата като компенсация за закупуване на мебели. В Youtube могат да се видят много видеоклипове, които не показват разрушения, а нов и спокоен град.

Според Андрюшченко това са недействителни сделки. „Това няма правни последици за нас. Това значи, че, ако в моя порутен или разрушен апартамент живее някакъв условно руснак, ще го изхвърля на улицата като се върна“.

"Цивилни окупатори"

Според Андрюшченко в Мариупол вече живеят над 40 хил. руснаци. „Това са тези цивилни окупатори, които мисля, че ще останат, ако градът не бъде деокупиран. И растат. Това е тенденцията“. По думите му града все още има около 80 хил. украинци, но тенденцията е към напускане. „Градът е абсолютно маргинализиран. Русия постигна това, което искаше. Един нормален човек няма какво да прави там, защото хората си тръгват“, каза Андрюшченко.

Микрорайон „Невски“ се превърна в визитна картичка на окупирания Мариупол. Построен е от Военностроителната компания на руското министерство на отбраната. Тук демонстративно беше докаран на посещение руския президент Владимир Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG