Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина културният антрополог проф. Ивайло Дичев


Проф. Ивайло Дичев
Проф. Ивайло Дичев

На 68-годишна възраст почина проф. Ивайло Дичев - културен антрополог, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", есеист.

Новината съобщиха за БТА от Софийския университет "Св. Климент Охридски" в понеделник.

Ивайло Дичев е роден през 1955 г. в София, син е на писателя Стефан Дичев и художничката Лиляна Дичева. Завършва английска филология в Софийския университет през 1979 г. След това работи като редактор във в. „Орбита“ и в издателство „Български писател“ .

От 1990 г. е асистент в катедрата „Логика, етика, естетика“ в Софийския университет. През 1991 г. специализира в Сорбоната в Париж. Защитава докторати в Софийския университет и университета Париж-VII „Дени Дидро“ (1996).

Преподава в Софийския университет и ръководи магистърска програма „Културна антропология“. Създател и редактор е на онлайн списанието за културни изследвания „Семинар БГ“

Изследва политическите култури, града, медиите. Сред последните му книги са „Културата като дистанция“ (2016), „Граждани отвъд местата“ (2009), „Пространства на желанието, желания за пространство“ (2005).

Проф. Ивайло Дичев е и писател и активен есеист, публикувал е в български и европейски издания. Носител е на наградите за есеистика "Паница" (1999), "Черноризец Храбър" (2002) и "Димитър Пешев" (2005).

Участва активно в публичния дебат. В един от коментарите си за Дойче веле по-рано тази година пише за отдръпването на българина от политиката като "патологията на България".

"Бедата е, че гнусливият морален гражданин свиква да се отдръпва, да избягва простотията, наречена политика, и по този начин осигурява комфорт на онези, които я практикуват. Тук е така - издигаме некадърници, търпим безобразия, абе никога няма да се оправим. Гнусейки се от всичко, което се случва в държавата му, той на практика се гнуси от себе си, сякаш е почнал да възприема собственото си тяло като чуждо, както ни гнуси собствената кръв, когато засъхне по бинта."

"Как се лекува подобна национална патология не знам. Може би като спрем за малко да се взираме в петната по бинта и погледнем през прозореца?"

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG