Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подкрепата за Радев намалява. Правителството на Денков започва с 32% одобрение, показва проучване


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Подкрепата за президента Румен Радев намалява. Това показва проучване на агенция „Тренд“, публикувано в сряда.

Според изследването правителството с премиер Николай Денков започва мандата си с подкрепа от около една трета от анкетираните. От формациите, които подкрепят кабинета, ГЕРБ отбелязва по-малък спад в подкрепата си, а „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) – по-голям.

Положителните оценки за президента Румен Радев са спаднали със 7% от март, когато агенция „Тренд“ е провела последното си проучване на нагласите спрямо основни институции и партии. Тогава положителните оценки са били 43%, докато през юни 36% от анкетираните оценяват положително президента. Има и покачване на отрицателните оценки с 5% - от 46% през март до 51% през юни.

В анализа на резултатите на агенцията се посочва, че намаляването на одобрението за президента „се дължи на промененото отношение в негативна посока“ от симпатизантите на ПП-ДБ.

„Вече две трети от тях споделят отрицателна оценка за работата на президента и малко над една четвърт – положителна. По всичко личи, че конфликтът между Радев и ПП-ДБ от последните седмици е дал отражение“, посочва „Тренд“.

Радев остро критикува ПП-ДБ заради позициите им в подкрепа на Украйна за предоставяне на военна помощ. Той призова коалицията да не съставя правителство с втория проучвателен мандат, който според него е „дискредитиран“.

На 6 юни обаче парламентът избра правителството с премиер Николай Денков от ПП-ДБ и вицепремиер Мария Габриел от ГЕРБ, която след 9 месеца се очаква да поеме премиерския пост.

Според проучването на „Тренд“ новото правителство започва работата си с 32% одобрение и 43% неодобрение. Агенцията посочва, че „привържениците на ГЕРБ в по-голямата си част подкрепят кабинета, но една четвърт от тях изразяват неодобрение“, докато „сред гласоподавателите на ПП-ДБ одобрението напълно доминира.“

Изследването на „Тренд“ показва също, че подкрепата за ПП-ДБ е отбелязала по-голям спад отколкото тази за ГЕРБ. Резултатите от проучването показват, че ако сега имаше избори, 24,9% от гласуващите щяха да подкрепят ГЕРБ-СДС, докато 19,4% биха гласували за ПП-ДБ.

На последните избори партия на Борисов получи 26,49%, а ПП-ДБ - 24,56%.

„Новата коалиция в по-голяма степен е понесла електорална щета вследствие на общите действия между двете големи формации за съставяне на правителство“, пише в анализа.

Проучването на „Тренд“ е проведено в средата на юни сред 1008 пълнолетни българи и е по поръчка на вестник 24 часа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG