Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Започваме да работим". Как Полша и Украйна се разбраха да изгладят политическите си отношения


Премиерът на Полша Доналд Туск и украинският президент Володимир Зеленски в Киев, 22 януари 2024 г.
Премиерът на Полша Доналд Туск и украинският президент Володимир Зеленски в Киев, 22 януари 2024 г.

Полският премиер Доналд Туск и президентът на Украйна Володимир Зеленски поеха ангажимент да преодолеят острите политически спорове между двете страни. Това се случи в понеделник при първото посещение на Туск в Украйна в качеството му на министър-председател, предаде Ройтерс.

Новината идва на фона на продължително напрежение между Варшава и Киев през последните месеци. Полша е един от ключовите съюзници на Украйна в борбата ѝ с руската инвазия от февруари 2022 г. насам, но между двете държави се появиха спорове заради протести на шофьори на камиони и зърнопроизводители.

Недоволството на производителите на зърно възникна след изтичането на забрана за внос на украинско зърно в пет държави от Европейския съюз (ЕС), включително Полша и България. Това доведе до притеснения, че вносът от Украйна ще понижи цената на местната стока. През септември 2023 г. Полша въведе нови ограничения върху вноса на зърно от Украйна.

Шофьори на камиони с търговски стоки пък блокираха гранични пунктове между Полша и Украйна в знак на протест срещу достъпа на украински превозвачи до ЕС без издадени документи. Полските шофьори твърдят, че допускането на техни колеги от Украйна влияе отрицателно на печалбите им.

В понеделник Туск и Зеленски си обещаха да сложат край на тези противоречия, макар че миналата седмица Полша се нареди сред страните от ЕС, които поискаха да се наложи мито над вноса на украинско зърно.

Туск и Зеленски също така поеха ангажимент да засилят сътрудничеството си в областта на отбраната и да започнат съвместно производство на оръжие - месец преди навършването на 2 години от началото на руското нахлуване в Украйна.

„Полша ще направи всичко, за да увеличи шансовете на Украйна за победа в тази война“, каза Туск по време на брифинг пред медиите.

„Всички съществуващи проблемни въпроси могат да бъдат разрешени на ниво правителства и скоро започваме да работим в тази насока“, добави Зеленски.

Туск каза още, че Киев и Варшава „са постигнали общо разбиране“ относно протестите на полските шофьори на камиони. Миналата седмица превозвачите се съгласиха да преустановят демонстрациите до 1 март.

Обещанието за изглаждане на отношенията между двете страни идва и малко повече от месец след като Доналд Туск встъпи в длъжност като премиер на Полша. Той се застъпва за задълбочаването на европейската интеграция на Варшава след 8-годишното евроскептично управление на националистическата партия „Право и справедливост“.

Първото посещение на Туск в Киев като премиер съвпадна с Деня на Съединението, в който се отбелязва обединението на западната и източната част на Украйна през 1919 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG