Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша ще спре да въоръжава Украйна заради спор за вноса на зърно


Украинският президент Зеленски на официално посещение в Полша
Украинският президент Зеленски на официално посещение в Полша

Полша ще спре доставките си на оръжие за Украйна. Това каза премиерът на страната Матеуш Моравецки, цитиран от Би Би Си. Причината за това е дипломатическият спор за украинското зърно.

"Вече не предаваме оръжия на Украйна, защото сега въоръжаваме Полша с по-модерни оръжия", каза той. Решението на Моравецки идва само 3 седмици преди парламентарните избори, които предстоят в Полша.

През последните седмици напрежението между двете страни нараства. На 15 септември изтече временната забрана за внос на зърно от Украйна в пет страни членки на блока, сред които и Полша. Правителството там обаче обяви, че ще продължи забраната за страната си.

В речта си пред Общото събрание на ООН във вторник украинският президент Володимир Зеленски каза, че Киев работи за запазване на сухопътните маршрути за износ на зърно, но добави, че "политическият театър" около вноса на зърно само помага на Москва. Заради тези коментари Полша привика украинския посланик.

Полша подкрепя Украйна от началото на войната както с оръжие и хуманитарна помощ, така и с осигуряване на убежище за милионите избягали украинци.

Спорът за зърното започна, след като войната в Украйна и оттеглянето на Русия от зърнената сделка почти изцяло затвориха основните черноморски транспортни пътища. Това принуди Украйна да търси алтернативни сухопътни маршрути.

Така големи количества зърно се озоваха в Централна Европа. В някои страни това предизвика големи протести на земеделски производители, които се опасяваха, че украинското зърно ще понижи цената на местната стока. Такава беше ситуацията и в България.

Вследствие на това в началото на годината Европейският съюз временно забрани вноса на зърно в пет държави: България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Забраната изтече на 15 септември и ЕС реши да не я подновява, но Унгария, Словакия и Полша решиха да продължат да я прилагат.

България отмени своята забрана, което доведе до големи протести на земеделски производители през последните дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG