Връзки за достъпност

Извънредни новини

За тях войната е отсреща. Малкото село с новите укрития срещу бомби


Изоставена къща в Плауру, Източна Румъния. Някога с повече от 400 житали, днес селцето на брега на Дунав има едва 21 постоянни обитатели.
Изоставена къща в Плауру, Източна Румъния. Някога с повече от 400 житали, днес селцето на брега на Дунав има едва 21 постоянни обитатели.

Някога е било най-голямото село в източната част на делтата на Дунав на румънския бряг. Днес там почти не живеят хора, но за малцината останали се строят укрития - защото в региона - територия на НАТО, падат дронове, а само на 300 метра удрят руски бомби.

По прашните улици на това селце в Източна Румъния не се движи почти нищо освен това, което вятърът носи.

Разположено е на брега на река Дунав - близо до украинския пристанищен град Измаил, на около 300 км източно от Букурещ. В Плауру днес живеят едва 21 души. Десетски изоставени къщи се рушат.

Отдавна няма училище, нито клиника или магазин. Църквата и гробището са си там.

Местната църква и гробището до нея
Местната църква и гробището до нея

Плауру - известно като Ласкар Катарджиу до 1962 г. - може би щеше да изчезне тихо, ако не беше пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, която президентът Владимир Путин започна през февруари 2022 г.

Сега румънското министерство на отбраната инсталира в селото укрития за противовъздушна отбрана след многократните руски атаки срещу близки украински обекти и откриването на отломки от дронове на румънска територия в последния месец.

Правителството на Румъния, която е член на НАТО, засега не планира да евакуира Плауру и околните общини. А някои жители казват, че не желаят да ходят никъде.

Румънски войници строят бомбоубежище за малкото жители на Плаурул 12 септември 2023 г.
Румънски войници строят бомбоубежище за малкото жители на Плаурул 12 септември 2023 г.

"Искам да остана. Тук е красиво, харесва ми", казва 21-годишният Мариус Танасе пред румънската служба на Свободна Европа (RFE/RL).

Мариус Танасе
Мариус Танасе

Родителите на Танасе имат парцел с площ 9000 кв. м, няколко хектара земеделска земя и добитък в малката си ферма. Мариус е изключение в Плауру - млад човек, който все още не е напуснал.

Единствените трима непълнолетни в селото са трите деца на 52-годишния Корнел Нита - те са на 11, 14 и 16 години.

Двете по-малки деца на Нита ходят на училище в близкото село Сеаталхиой, което е на 6 км, а най-голямото посещава гимназия в Тулча - на 30 км.

Нита, бивш моряк, казва, че не иска децата му да останат в Плауру.

"Нека да си вършат работата - по-далеч", казва той, като свива широките си рамене. "Какво има да се прави тук?"

Много хора напуснаха

Плауру е разположено само на 300 метра от украинското пристанище Измаил, което особено в последния месец е обект на чести въздушни руски удари, защото оттам минава пътят на част от украинското зърно за износ. Плауру е най-близкото румънско селище до войната, която Русия започна на територията на Украйна.

През 1930 г. там е имало над 400 жители и е било най-голямото село в този район на румънския бряг на Дунав. Наводнения през 1970 г. го обезлюдяват.

"Много хора са напуснали. Дотогава е било голямо, имало е три реда къщи", разказва местният жител Костел Танасе, на 52 г., пред румънската служба на RFE/RL.

Нита е израснал в селото. За него то е изпълнено със спомени, които ще бъдат изтрити, когато той си отиде.

Къща в Плауру, която някога се е използвала от граничните власти в региона, а сега пустее.
Къща в Плауру, която някога се е използвала от граничните власти в региона, а сега пустее.

Мъжът посочва къща, която в миналото е била използвана от граничарите. От един от счупените прозорци на едноетажната сграда сега стърчи дърво.

Тя все пак още е там и се използва като избирателна секция по време на избори. Училището в съседство не е имало такъв късмет. Фасадата му е белязана от огромна дупка.

"Построили са го преди 50 години и така и не са успели да го използват. Тук е имало градини, волейболни игрища и т.н. Но с течение на времето те изчезнаха", казва Нита.

Ще трябва да си тръгнем от това място

Малцината местни жители на Плауру имат поглед отблизо върху военната агресия на Русия в Украйна.

Чуваме и приближаването на безпилотни самолети

"Когато системата за противовъздушна отбрана стреля, [ракетите] летят оттам. Чуваме и приближаването на безпилотни самолети. Когато те паднат, това е природно бедствие, земята се тресе като при земетресение", казва фермерът Георге Пуфлеа.

Миналата седмица румънското правителство постави окръзите в района в състояние на тревога след засичането на "групи дронове, които се насочват към украинските пристанища".

Жителите на района получиха предупреждения, в които се казваше, че трябва да потърсят подслон поради "възможността някои обекти да паднат от въздушното пространство".

Построено укритие за противовъздушна защита на населението
Построено укритие за противовъздушна защита на населението

"Ако стане по-лошо и ударите с дронове зачестят, особено ако някой падне върху къща в селото, тогава няма да можем да направим нищо. Ще трябва да напуснем", казва Костел Танасе.

Румънският министър-председател Марсел Чолаку публично се опита да успокои гражданите, като каза, че страната членка на НАТО не е обект на нападение от страна на Русия.

Плауру е само на 300 метра от украинското пристанище Измаил, което е честа мишена на руските бомби и дронове
Плауру е само на 300 метра от украинското пристанище Измаил, което е честа мишена на руските бомби и дронове

"Никой не ни е нападнал и никой не ни напада", каза Чолаку на 13 септември.

"Някакви останки са изскочили от дрон, който е бил ударен от украинската армия. В него не е имало експлозиви. В него нямаше нищо, което би могло да навреди на гражданите", добави той.

Въпреки това Нита, бившият моряк с трите деца, казва, че едва ли ще остане в Плауру. Войната е твърде близо.

"Мисля, че ще си тръгна отново с кораб, защото не ми е тук мястото", казва той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG