Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да, има рискове за България". Армията обезвреди останки от дрон на Северното Черноморие


Дронът, открит край Тюленово
Дронът, открит край Тюленово

Останки от дрон бяха открити на северния бряг на българското Черноморие в неделя вечерта. В понеделник Министерството на отбраната съобщи, че към 11 ч. военнослужещи са обезвредили боеприпаса, прикрепен към летателния апарат.

По-рано сутринта стана ясно, че граждани са открили край шабленското село Тюленово на Северното Черноморие останки от безпилотен самолет в морето. Районът беше отцепен от полицията.

Това е първият подобен случай в България. В последните седмици Румъния три пъти съобщи за намерени останки от предполагаем руски дрон.

Към летателния апарат, открит край Тюленово, е бил прикрепен снаряд за минохвъргачка. Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че "може да се предположи, че дронът край Тюленово е свързан с войната, която Русия започна срещу Украйна" и че "има рискове за България".

По-рано Министерството на отбраната (МО) съобщи, че е задействано модулно формирование за обезвреждане на боеприпаси от Военноморската база Варна). Става дума за специализиран екип от петима военнослужещи, който е излязъл в 6:10 ч. с цел разузнаване и обезвреждане на предмета, към който е бил прикачен 82-милиметровия минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас.

Осколочно-фугасният биоеприпас се смятан за универсален, тъй като съчетава осколочно действо (пръска се на малки парчета за поразяване на жива сила) и фугасно действие (взрив с голяма сила). Използва се поразяване на живата сила на противника на открита местност или в укрепления. а също така и за унищожаване на лекобронирана техника, разрушаване на здания, укрепления, проправяне на проходи в минни полета и т.н.

В неделя вечерта потребител с име Радослав Русев публикува във Фейсбук снимки на летателен апарат в скали в морето и съобщи, че е подал сигнал на телефон 112. Според Русев към дрона е била прикрепена "бомба" със "светещи електроники".

Министърът коментира пред журналисти защо екипът на МО не е отишъл веднага, а едва в понеделник сутринта.

"Оценката на риска определи, че не е имало нужда да се действа през нощта, тъй като това само ще доведе до риск за екипа, който действа по случая, и действаме в светлата част на деня", каза той. Тагарев добави пред журналисти, че българската армия поддържа капацитет и екип, които могат да реагират.

Той допълни, че има предварителна информация, която не е окончателна, така че не може още да каже чий е дронът и откъде е дошъл, но "може да се предположи, че е свързан с войната, която Русия започна срещу Украйна".

"Знаем, че Русия бомбардира украински пристанища, които са само на няколкостотин метра от територията на Румъния. Има случаи на паднали останки от дронове и други боеприпаси на румънска територия. Ние няма защо да си мислим, че тази война ще ни заобиколи. Да, има рискове за България", каза още Тагарев.

Преди няколко дни на територията на окръг Тулча в Румъния бяха намерени елементи от дрон, след като Русия атакува град Измаил в Южна Украйна по време на продължаващата вече повече от година и половина война. Това е третият подобен случай за последните дни в Румъния.

Мястото край Тюленово, което полиция и военни инспектират, се намира на 30 км от границата с Румъния. Тюленово е на една линия по крайбрежието с обстрелвания украински град Измаил и Тулча в Румъния.

Кметът на Шабла - Мариян Жечев, съобщи в понеделник сутринта пред журналисти, че заради сигурността на гражданите, районът е отцепен от 22,10 часа в неделя. Наблизо се намира хотел, в който е трябвало да се състои сватба, като неговите посетители са били преместени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG