Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Румъния са открити предполагеами фрагменти от дрон след руска атака срещу Украйна


Фрагменти, които биха могли да произхождат от дрон, са намерени в Румъния.
Фрагменти, които биха могли да произхождат от дрон, са намерени в Румъния.

На територията на Румъния вероятно са били идентифицирани елементи на дрон, съобщи румънското министерство на отбраната в сряда. Информацията идва, след като рано на 13 септември Русия атакува с дронове град Измаил в Южна Украйна, на няколко километра от границата с Румъния.

"Фрагменти, които биха могли да произхождат от дрон, разпръснати на площ от няколко десетки метра". Така министерството описа намереното от екипажа на румънските военновъздушни сили. На мястото са изпратени и екипи, които да съберат проби за изследване.

Ако бъде потвърдено, че фрагментите са от дрон, това ще бъде третият подобен случай за последните няколко дни в Румъния. Страната е членка на НАТО, според чийто правила атака срещу една от държавите в Алианса се възприема като атака срещу всички.

Отломките са намерени близо до градовете Нуфарул и Виктория, в окръг Тулча - район на река Дунав. Там реката представлява естествена граница между Румъния и Украйна.

По-рано румънското министерство на отбраната съобщи, че службите за спешна помощ са получили обаждания за "възможни случаи на удар от дрон" в района.

През нощта Букурещ обяви състояние на предварителна готовност в районите в окръзите Тулча и Галац в резултат на забелязани "групи дронове, които се насочват към украинските пристанища".

Жителите на Тулча получиха предупредителни съобщения с молба да намерят подслон, тъй като има "вероятност от падане на предмети от въздушното пространство", съобщи румънската служба на Радио Свободна Европа.

Рано сутринта в сряда властите в украинската Одеска област съобщиха, че пристанищната инфраструктура в Измаил е била повредена при нова атака с руски дрон.

От юли, след като се оттегли от така наречената зърнена сделка, Русия увеличи нападенията си срещу украинската инфраструктура, свързана с износа на зърно. Миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган се срещна с руския си колега Владимир Путин в опит да я възобнови. Той обаче не постигна резултат.

По-рано през септември Румъния съобщи за два случая, в които фрагменти от дрон, подобен на използваните от руската армия, са били открити на румънска земя след руски атаки срещу румънската пристанищна инфраструктура.

Румънските власти осъдиха случаите като "неприемливо нарушаване на въздушното пространство на Румъния", докато НАТО заяви, че не разполага с информация те да са причинени от умишлена руска атака.

От началото на войната досега Украйна няколко пъти е докладвала за предполагаеми руски оръжия, които прелитат или се разбиват в съседи, включително членки на НАТО. Засегнатите държави и НАТО досега не са предприемали конкретни действия в отговор на тези инциденти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG