Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румъния призна, че части от нещо, което може да е руски дрон, са паднали на територията ѝ


Снимката на румънския министър на отбраната Ангел Тивар е от май 2023 г.
Снимката на румънския министър на отбраната Ангел Тивар е от май 2023 г.

Части от нещо, което е възможно да е руски дрон, са паднали на румънска територия, каза румънският министър на отбраната Ангел Тилвар в сряда. Изказването му идва два дни след като Украйна съобщи, че руски дронове са се детонирали на територията на Румъния.

„Потвърждавам, че са открити парчета, които може да са части на дрон“, каза Тилвар пред телевизионния оператор Antenna 3 на CNN, цитиран от Ройтерс.

Първоначално румънското правителство отрече твърденията на Украйна. Страната е членка на НАТО, според чийто правила атака срещу една от държавите в Алианса се възприема като атака срещу всички.

Тилвар каза още, че районът, където са паднали отломките, не е бил евакуиран, защото няма никаква заплаха. Той каза, че парчетата ще бъдат анализирани, за да се потвърди техният произход.

Киев съобщи в понеделник, че дронове са се детонирали в Румъния през нощта по време на руски въздушен обстрел срещу украинско пристанище отвъд река Дунав.

Румънските министерства на отбраната и външните работи, заедно с президента Клаус Йоханис, отрекоха тези твърдения. Те казаха, че руските атаки не са причинили пряка заплаха за румънска територия.

Тилвар повтори това съобщение за липса на пряка заплаха в сряда.

Той допълни, че е възможно дронът да не е експлодирал при удара, а просто да е паднал или парчета да са се приземили на румънска територия.

„(Това) не ни прави щастливи, (...) но не мисля, че можем да говорим за нападение и, както казах преди, мисля, че трябва да знаем как да правим разлика между акт на агресия и инцидент“, каза още министърът на отбраната.

Говорител на министерството каза, че екипи за търсене са били в района от няколко дни, докато министърът и други служители на отбраната са разговаряли с жителите.

Русия нанася въздушни удари на дълги разстояния по цели в Украйна от началото на инвазията миналата година.

От юли месец атаките срещу черноморските пристанища на Украйна се увеличиха. Някои от тях се намират много близо до Румъния.

Тази снимка се разпространява от украинци, които твърдят, че така е избухнал руският дрон от румънската страна на Дунав.
Тази снимка се разпространява от украинци, които твърдят, че така е избухнал руският дрон от румънската страна на Дунав.

Началникът на кабинета на украинския президент Андрий Йермак каза в понеделник, че инцидентът е показал необходимостта от увеличаване на доставките на модерна противовъздушна отбрана и оръжия с голям обсег, за да се лиши Русия от способността да изстрелва дронове и ракети срещу Украйна.

Украйна е докладвала няколко пъти по време на войната за предполагаеми руски оръжия, които прелитат или се разбиват в съседи, включително членки на НАТО, които имат споразумение за взаимна отбрана. Засегнатите държави и НАТО досега не са предприемали конкретни действия в отговор на тези инциденти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG