Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Неприемливо нарушаване на въздушното пространство". Румъния откри останки от друг руски дрон


Президентът на Румъния Клаус Йоханис каза, че остатъците от дрон, намерени в окръг Тулча, показват "неприемливо нарушаване на въздушното пространство на Румъния".

Фрагменти от дрон, подобен на използваните от руската армия, са открити в събота от от Военноморските сили на Румъния, съобщи министерството на отбраната.

Това е вторият случай на нарушаване на въздушното пространство на Румъния от Русия в рамките на седмица. В сряда министърът на отбраната на Румъния Ангел Тилвар допусна, че намерени останки в района на окръг Тулча може да са части от руски дрон. Това стана два дни, след като Киев каза, че руски дрон се е детонирал на румънска територия, а Букурещ отричаше информацията.

Новите останки са открити след сигнал от местните власти в района на село Плауру, отново в окръг Тулча, който е близо до границата с Украйна.

Министерството на отбраната на Румъния и президента Клаус Йоханис осъдиха случая.

"Тези атаки са неоправдани и в тежко противоречие с правилата на международното хуманитарно право и представляват военни престъпления", се отбелязва в съобщение на министерството на отбраната.

В него се допълва, че ведомството "остава в постоянен контакт със съюзническите структури, които са информирани в реално време".

Президентът каза, че откриването на новите останки от руски дрон "показва факта, че е имало абсолютно неприемливо нарушаване на суверенното въздушно пространство на Румъния - страна членка на НАТО, с реални рискове за сигурността на румънските граждани".

"Осъждам твърдо този инцидент, предизвикан от руските атаки срещу украинските пристанища на Дунав", каза Йоханис в прессъобщение.

Румъния е членка на НАТО. Едно от основните правила на съюза е, че атака срещу една от държавите в Алианса се възприема като атака срещу всички.

Йоханис каза, че е говорил с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг "за новите развития, а той е потвърдил пълната солидарност с Румъния и е уверил, че Северноатлантическият алианс и съюзниците са изцяло до Румъния".

При първия случай на открити останки от руски дрон в Румъния Столтенберг каза, че НАТО няма никакви индикации, че атаката на Русия от Румъния е умишлена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG