Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Може да са минали до две седмици". Тагарев няма информация за произхода на дрона, открит до Тюленово


Министърът на отбраната Тодор Тагарев
Министърът на отбраната Тодор Тагарев

Все още не се знае откъде е дошъл дронът, открит в българското Черноморие, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в понеделник вечерта.

Това стана преди извънредно заседание на парламентарната Комисия по отбрана, на което министърът ще бъде изслушан за актуална информация във връзка със случая.

Дронът беше открит в неделя вечерта от граждани във водите край шабленското село Тюленово. В понеделник военнослужещи обезопасиха боеприпаса, който е бил прикачен към дрона.

По думите наТагарев при обезопасяването на боеприпаса са спазени всички протоколи и няма основания за притеснение.

"Очевидно той е паднал във водата и течението го е извлякло към брега", добави Тагарев. "Това може да се е случило преди часове, може и преди дни, оценката от пръв поглед е, че може да са минали до две седмици от неговото падане".

По-късно по време на изслушването в комисията министърът добави, че екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и е взривил целия дрон. Министерството на отбраната (МО) не разполагаме с дрона, а със снимки и остатъци и по тях ще се опита да анализира произхода му.

По думите на министъра за първите седем месеца от 2023 г. са унищожени 127 боеприпаса от различен характер на територията на страната. Откритият дрон край Тюленово е първият подобен случай по крайбрежието.

По-рано през деня лидерите на опозиционните партии "Възраждане" и БСП - Костадин Костадинов и Корнелия Нинова, както и председателят на арламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов поискаха оставката на Тагарев във връзка със случая. Министърът отговори, че по два-три пъти седмично му се иска оставката и в случая няма причина за това.

Обезопасеният боеприпас е бил осколъчно-фугасен. Този вид се смята за универсален, тъй като съчетава осколъчно действие (пръска се на малки парчета за поразяване на жива сила) и фугасно действие (взрив с голяма сила).

Използва се за поразяване на жива сила на противника в открита местност или в укрепления, както и за унищожаване на лекобронирана техника, разрушаване на здания, укрепления, проправяне на проходи в минни полета и т.н.

Новината за открития край Тюленово дрон идва дни след като на територията на окръг Тулча в Румъния бяха намерени елементи от дрон след руска атака над южния украински град Измаил. Това е третият подобен случай за последните дни в Румъния.

Мястото край Тюленово, което полиция и военни инспектират, се намира на 30 км от границата с Румъния. Тюленово е на една линия по крайбрежието с обстрелвания украински град Измаил и Тулча в Румъния.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG