Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша разследва стикери за набиране на бойци за "Вагнер" в страната


Съвместна бойна подготовка на военнослужещи от Въоръжените сили на Беларус и бойци от частната руска групировка "Вагнер" на Бресткия полигон

Полицията в Полша е иззела стикери, които подозира, че са за набиране на бойци за руската наемническа компания "Вагнер" в страната, предаде ДПА като се позова на изявление на местната полиция в град Краков.

Новината идва, след като военни от групировката, ръководена от близкия до Владимир Путин - Евгений Пригожин, се разположиха в лагер в съседен Беларус след краткия им опит за преврат срещу Москва в края на юни.

Стикерите с размер на листовка А5 (148 на 210 мм) са били забелязани от полски граждани в няколко квартала на Краков. На тях е било изобразено логото на "Вагнер", под което е имало надпис на английски език: "Ние сме тук. Присъединете се към нас."

Според полицията отпечатаният отдолу Кю Ар (QR) код отвежда до сайт за набиране на персонал за наемническите сили.

Полската прокуратура е била информирана и полицията се опитва да установи самоличността и да задържи разпространителите на стикерите.

В Полша е незаконно да се набира персонал за чуждестранни армии и наемнически сили, както и поляци да служат в такива части. Нарушителите са заплашени от наказание до пет години затвор, отбелязва ДПА.

На фона на това през последните дни стана ясно, че Полша, членка на НАТО и съюзник на Украйна, увеличава броя на военните си по границата с Беларус, която е подкрепяна от Русия и където Москва разположи свои военни в началото на инвазията си в Украйна през 2022 г.

Във връзка с увеличеното напрежение между Варшава и Минск в петък беларуският президент Александър Лукашенко каза, че е наредил на правителството си да възобнови контактите с Полша.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG