Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша иска забраната за внос на украинско зърно да бъде удължена


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Полша иска удължаване на забраната за внос на украинско зърно. Това стана ясно от изказване на полския министър на земеделието Роберт Телус в неделя, съобщи БНТ.

На 4 и 5 септември Телус е в Испания на неформална среща с министрите на земеделието на Европейския съюз (ЕС). Там той ще се опита да намери подкрепа за това забраната за вноса да бъде удължена до края на 2023 г. Тя изтича на 15 септември.

"След 15 септември няма да позволим внос на зърно от Украйна в Полша, защото това е в наш интерес и интересите на полските земеделски производители са по-важни за нас от всякакви регламенти на ЕС по този въпрос", каза Телус.

Той обясни, че цената на зърното в Полша е ниска, а складовете - пълни. "Ето защо отивам в Испания с това послание", каза той.

По думи на министъра дори и ЕС да реши да премахне забраната, Полша няма да позволи украинския внос.

Още през юли България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния съобщиха, че ще внесат искане в Европейската комисия (ЕК) за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос.

Тогава страните казаха, че украинското зърно може да преминава през тях, за да достига до дестинациите, където е необходимо. Те обаче поискаха вносът да бъде забранен до края на 2023 г.

През април България въведе временна забрана за внос на зърно, мляко, месо и други храни с произход Украйна. По-рано подобни решения взеха Полша, Унгария и Словакия, въпреки че търговската политика на ЕС е в правомощията на EK.

За да отменят националните си забрани за внос от Украйна, Европейската комисия предложи мерки в подкрепа на фермерите от тези страни. Те включваха ограничения върху вноса и 10 млн. евро помощ за зърнопроизводителите в България.

Петте държави отмениха едностранните си забрани, а през май договориха мерките на ЕС да се удължат до септември. Сега те искат да останат до края на 2023 г.

Украйна неведнъж протестира срещу тези мерки като ги нарече "неприемливи".

Обяснено. Какъв е проблемът със зърното от Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:44 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG