Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов говори за ДПС като за "нас". Какво са "бившите хора"


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Пенсиите
  • Педиатрите
  • Украйна

Специалисти от Украйна са на площадката на АЕЦ “Белене”, за да се запознават с оборудването, доставено по проекта. България иска да го продаде на Киев. Русия систематично унищожава енергийната инфраструктура на Украйна, цели населени места са без ток.

Изборите

Бойко Борисов заговори за ГЕРБ и ДПС като за „нас“, пише „Дневник“. Той каза, че ГЕРБ и ДПС може да се наложи да „скалъпват“ през лятото новия бюджет и „целият пасив да падне върху нас“.

ПП-ДБ поиска парламентът да се събере заради актуализирането на пенсиите с 11%. НОИ беше предложил повишението на пенсиите след 1 юли да бъде с 10%, което е по-малко от заложените в приетия бюджет за 2024 г.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Васил Божков. Хазартът

Съдът наложи 500 хил. лева гаранция на Васил Божков, за да смекчи мярката му за неотклонение. В момента той е под домашен арест, но и кандидат за депутат в 25-и МИР в София.

Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху закона за хазарта. Той предвижда забрана за рекламата на хазарт по медиите и върху сгради, както и близо до училищата.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

София и Скопие

София не приема „изявлението и поведението“ на новата президентка в Скопие. Гордана Силяновска беше избрана миналата седмица след антибългарска и антиевропейска кампания. Вижте видеото, което разказва повече за Силяновска.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Войната

Украйна призна, че Русия има „тактически успех“ в Харковска област. Става дума за боеве на север от досегашния фронт. В последните дни Москва превзе няколко села в района. Към 8 сутринта българско време тя беше напът да обкръжи общинския център Вовчанск, на 74 км. от Харков. Вижте видеото на „Дневник“, което показва какво става във Вовчанск.

Китайските камери

България, Румъния и други страни, които членуват в НАТО и ЕС, използват нещо опасно: камери за видеонаблюдение, които са китайско производство. Те би трябвало да са сложени за охрана на съответните държавни обекти, но могат да се окажат и „очите“ на китайските власти.

„Бивши хора“

През 1947 г. БКП национализира собствеността в България. Веднага след това във вътрешните документи на Държавна сигурност се въвежда изразът „бивши хора“ – за хора, загубили социалния си статут. За това разказва историкът Мартин Иванов, автор на книгата „Бившите хора“ на концлагерна България“ пред Генка Шикерова.

Абонирайте се за канала ни в YouTube за още интересни разговори с ключови личности. А ако предпочитате само да слушате този разговор, можете да го направите в Spotify.

Германия

Германските тайни служби са в правото си да наблюдават крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD). Това реши Върховният съд на страната по дело, заведено през 2021 г. Тогава службите определят партията като потенциално екстремистка и започват да следят дейността й.

И три препоръки

Поколението на 1968 г. вкара Източна Европа в ЕС и НАТО. Изборът беше съдбовен, какъвто е и сега, през 2024, пише Красен Станчев.

Невена Калудова изигра на сцената Анна Политковская – журналистката, която беше убита в Москва през 2006 г. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Алексей Навални получи посмъртно Дрезденската награда за мир. Взе я съпругата му Юлия, която зае неговото място в борбата срещу режима в Кремъл. Навални, който беше най-известният опозиционер, загина при неизяснени обстоятелства в руски затвор.

… плюс моят личен фаворит

В България има около 2000 педиатри и това никак не е много за цяла страна. В София и региона например има 123 незаети места за детски лекари, нищо че повечето специалисти се стремят именно към столицата. Но какво да кажем за Ямбол например, където педиатрите са само 17? Или за Свищов, където детското отделение затвори заради липса на специалисти. Има ли държавата някакъв отговор на това? Разказва Павела Костова.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG