Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Правосъдие за всеки" прекрати споразумението си с ПП-ДБ заради проекта за промени в Конституцията


От "Правосъдие за всеки" дадоха пресконференция в БТА. На снимката от ляво надясно - Емил Георгиев, Фани Аронова, адвокат Петромир Кънчев, адвокат Велислав Величков, Мария Матева
От "Правосъдие за всеки" дадоха пресконференция в БТА. На снимката от ляво надясно - Емил Георгиев, Фани Аронова, адвокат Петромир Кънчев, адвокат Велислав Величков, Мария Матева

Инициативата "Правосъдие за всеки" (ИПВ) съобщи, че прекратява споразумението си с "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) заради несъгласие с проекта за промени в Конституцията, внесен в парламента от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

От гражданската организация казаха на пресконференция в БТА, че са участвали в изготвянето на проект за изменения в основния закон по линия на съдебната власт заедно с ПП-ДБ, но е имало разлики, в това, което коалицията е представила, и още повече с внесеното от трите парламентарни групи.

Сред идеите на ПП-ДБ са са разделяне на Висшия съдебен съвет на два отделни органа, орязване на правомощията на главния прокурор, ограничаване на мандатите на кметовете до два поредни, индивидуална конституционна жалба и промяна в националния празник - вместо 3 март, 24 май. От ГЕРБ и ДПС възразиха само срещу ограничаването на кметските мандати.

Според „Правосъдие за всеки“ с промените, които засягат главния прокурор, обаче не се намаляват правомощията му. Било е постигнато споразумение с десните мандатите на двамата председатели на върховните съдилища и главния прокурор да бъдат намалени от 7 на 5 години. Така е записано и в проекта, но с добавката, че тримата имат право на още един мандат.

На практика така излиза, че е възможно един човек да изкара на такъв пост два мандата или общо 10 години, което е повече, отколкото Конституцията позволява дори сега, коментираха от организацията.

Освен това, според проекта, след като Висшият съдебен съвет бъде разделен на съдийски и прокурорски, главният прокурор ще ръководи последния, а договорката с ПП-ДБ е била начело да бъде министърът на правосъдието, е сега той дори отпада като член по право, уточниха от "Правосъдие за всеки".

Според техния анализ главният прокурор и занапред ще упражнява методическо ръководство върху прокуратурите, след като в проекта е записано, че той ще бъде административен ръководител на върховната прокуратура.

"Ние държим да знаем кой е авторът на текстовете, появили се в проекта, след представянето му от ПП-ДБ", каза председателят на ИПВ Велислав Величков.

Велислав Величков
Велислав Величков

Той призова председателя на парламентарната правна комисия да организира обществен дебат и предупреди да не се елиминира общественото обсъждане.

"Ще се противопоставим на всички, които се опитат да подменят съдебната реформа с имитация за запазване на статуквото. Не ни интересува дали това са Пеевски, Десислава Атанасова, Христо Иванов или Кирил Петков", добави Величков. - "Ние категорично ще се противопоставим, защото осем години водим борба не за да получим втори „исторически компромис“ или поредна имитация".

Той напомни за т.нар. исторически компромис по правосъдната реформа от 2015 г. между ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок.

От ИПВ отбелязаха, че държат на отпаднала предложена от тях промяна в чл. 120 на Конституцията. Тя гласи, че не подлежи на ограничаване със закон обжалването на административни актове, с които се засягат правата и свободите на гражданите, уредени в Конституцията, в правото на ЕС и в международните договори, по които България е страна.

От инициативата казаха, че за второто четене на промените, ако трябва ще организират и протести, за да върнат текста.

Величков напомни за предизборното обещание на ПП-ДБ да съобрази конституционните предложение с "Правосъдие за всеки", след което сега само им било съобщено за готовия проект.

"От този момент нататък считаме, че повече нямаме споразумение с ПП-ДБ, нито едно нещо не е изпълнено от това споразумение", каза още той.

От ИПВ посочиха, че вече няма да работят с нито една политическа сила.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG