Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пребитите в Чечня журналистка и адвокат от Русия са преместени в Москва 


Александър Немов и Елена Милашина
Александър Немов и Елена Милашина

Руската разследваща журналистка Елена Милашина от в. "Новая газета" и адвокатът Александър Немов, които преди ден бяха жестоко пребити в Чечня, са преместени в Москва, предаде Ройтерс.

Алексей Венедиктов, бивш главен редактор на закритото опозиционното радио "Ехото на Москва", потвърди в Телеграм, че пострадалите вече са настанени в московска болница.

Милашина и Немов бяха нападнати, бити и заплашвани със смърт, докато са пътували към чеченската столица Грозни, за да присъстват на произнасянето на присъда срещу Зарема Мусаева.

Мусаева е майка на тримата чеченски опозиционери Ибрагим, Абубакар и Байсангур Янгулбаеви, които избягаха от страната заради тормоз, предизвикан от техни онлайн критики срещу подкрепяния от Кремъл чеченски лидер Рамзан Кадиров.

Милашина е със счупени пръсти на двете ръце, обръсната глава и залята с боя, а Немов е бил намушкан в крака, добавят от организацията. Милашина стана обект на подобно нападение в Чечня и през 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG