Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът на Азербайджан издигна азерското знаме в столицата на Нагорни Карабах


Президентът на Азербайджан Илхам Алиев в столицата на Нагорни Карабах в неделя
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев в столицата на Нагорни Карабах в неделя

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев издигна държавното знаме на Азербайджан в столицата на Нагорни Карабах Ханкенди, съобщи в неделя информационна агенция Азертадж, цитирана от БТА.

Градът е известен като Степанакерт за арменците.

Това се случва, след като преди около месец Азербайджан проведе кратка военна офанзива в населения предимно с етнически арменци Нагорни Карабах. Тя завърши с капитулация на арменските сепаратисти в областта и изселването на около 100 000 от неговите 120 000 жители.

Териториалният спор между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах продължава от края на 80-те години на миналия век. Официално "Република Нагорни Карабах" не беше призната от никоя държава от ООН, включително и от Армения.

По време на войната през 2020 г. обаче Азербайджан си върна части от Нагорни Карабах заедно с околните територии, за които арменските сили претендират по време на предишния конфликт.

Тези сражения приключиха с прекратяване на огъня с посредничеството на Русия и разполагането на руски миротворци. Тези миротворци обаче не успяха да предотвратят настъплението на азербайджанските сили през септември тази година.

Връщането на региона под контрола на Азербайджан доведе до масово изселване, като Армения обвини Баку в етническо прочистване.

"Нямам нищо". Масовото изселване на етнически арменци от Нагорни Карабах
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG