Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивш шеф на ЦРУ посъветва Пригожин да внимава с "отворени прозорци"


Лидерът на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин
Лидерът на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин

Бившият шеф на ЦРУ и генерал от резерва Дейвид Петреъс призова лидера на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин „да бъде много внимателен около отворени прозорци“.

В петък вечерта Пригожин обяви „марш на справедливостта“ срещу ръководството на руската армия. В събота сутринта той обяви, че наемниците му са поели контрола върху военния щаб в Ростов на Дон, а конвой на „Вагнер“ тръгна към Москва и стигна на 200 километра от руската столица. В събота вечерта Пригожин изненадващо прекрати похода, а впоследствие Кремъл съобщи, че е постигнато споразумение Пригожин да замине за Беларус.

„Пригожин спаси живота си, но изгуби своята група „Вагнер“. И той трябва да бъде много внимателен около отворени прозорци в своето ново местообитание в Беларус, където ще отиде“, каза Петреъс.

Закачката на бившия шеф на ЦРУ идва заради големия брой високопоставени бизнесмени и други противници на войната на Русия в Украйна, които починаха при неясни обстоятелства в последната повече от година.

Петреъс беше начело на ЦРУ между 2011 и 2012 г. с 37 години стаж в армията на САЩ. През 2012 г. той подаде оставка като директор на разузнавателната агенция, след като ФБР разкри негови нарушения, свързани с боравене със секретна информация. По-късно той беше осъден на две години пробация и глоба от 100 хил. долара заради нарушенията.

В неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен определи действията на Пригожин като директно предизвикателство за властта на Владимир Путин и нов провал за руския президент.

Към момента няма информация какво точно се случва с Евгений Пригожин и дали той е пристигнал в Беларус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG