Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата прекрати делото срещу Асен Василев за натиск над "Инса ойл"


Министърът на финансите Асен Василев
Министърът на финансите Асен Василев

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу министъра на финансите Асен Василев, което започна след сигнал от Георги Самуилов, директор на компанията "Инса ойл". Това съобщи "Сега" в понеделник.

Става дума за сигнал, подаден през март миналата година, когато Василев беше финансов министър в кабинета на Кирил Петков. В него Самуилов твърди, че след среща на 5 януари 2022 г. с представители на Българската петролна и газова асоциация Василев е поискал от него да предаде на Бойко Борисов и Делян Пеевски да се откажат от политиката и да си почиват.

Самуилов твърди, че е отказал, след което проверките от митническите власти, НАП и Държавния резерв срещу "Инса ойл" са зачестили.

По този сигнал прокуратурата под ръководството на тогавашния главен прокурор Иван Гешев започна разследване срещу Василев за евентуално "нарушение на служебните задължения с цел да се набави имотна облага".

Сега става ясно, че досъдебното производство е било прекратено през август. Проверката не е успяла да установи дали е имало такава среща.

Наблюдаващият прокурор обаче заключва, че дори да е имало такава и Василев да е казал това, за което се оплаква Самуилов, това не е натиск. Колкото до интензивните проверки срещу "Инса ойл", то те са правени в период на криза с горивата и не само срещу тази компания, а и срещу други търговски дружества.

За проверката срещу Асен Василев първи съобщи тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков. Прокуратурата първоначално отричаше, но след това потвърди, че разследва Василев.

В средата на март миналата година „Инса ойл“ на Георги Самуилов, срещу която беше започнато разследване за формиране на картел, каза, че ще сезира прокуратурата за „разговор на четири очи с неясен контекст“ с член на правителството, който се е състоял през януари.

В прессъобщение от компанията изразиха възмущение, че в свое интервю Асен Василев ги е посочил като една от компаниите, които са били замесени в създаването на паника сред потребителите във връзка с цената на горивата в края на февруари.

По-рано стана ясно, че бизнеси на Георги Самуилов са получавали кредити от Българската банка за развитие по време на управлението на ГЕРБ. През годините бизнеси и сделки на компании, собственост или близки до Самуилов многократно са били свързвани с бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG