Връзки за достъпност

Извънредни новини

Минимална заплата и максимално осигуряване. Какво ново влиза в сила от 1 януари


Банкноти в български лева. Снимката е илюстративна
Банкноти в български лева. Снимката е илюстративна

Минималната работна заплата се увеличава с близо 20%, а максималният осигурителен доход нараства до 3750 лева. Това са част от ключовите промени, които влизат в сила в България от първия ден на 2024 г.

Новината идва, след като в началото на 2023 г. също имаше нарастване на минималната заплата от 710 на 780 лева. Тогава беше приета и нова формула за нейното изчисляване, според която минималната заплата трябва да бъде половината от средната за предходната година.

От 1 януари 2024 г. минималната заплата става 933 лева. Правителството задейства решението за това нарастване през октомври 2023 г.

Причината е, че минималната работна заплата в България е най-ниската в целия Европейски съюз (ЕС). По думите на премиера Николай Денков страната поетапно трябва да излезе от тази ситуация и да намали икономическите неравенства.

Друга важна промяна, която влиза в сила в първия ден на новата година, е увеличаването на максималния месечен доход, на който се начисляват осигуровки - от 3400 на 3750 лева. Народното събрание окончателно одобри това нарастване малко преди коледните празници.

Очаква се то да засегне най-вече хората, които работят в технологичния сектор, тъй като заплатите там са сред най-високите.

От 1 януари влиза в сила увеличение и на минималния осигурителен доход - до новия размер на минималната работна заплата.

Нараства още линията на бедност - показател, на базата на който се изчисляват социалните помощи. Миналата година тя се увеличи от 413 на 504 лева, а сега става 526 лева.

Продължава постепенното нарастване на изискването за възраст и стаж за пенсиониране по график, който беше приет още през 2015 г. През 2024 г. възрастта за пенсиониране при жените става 62 години и 2 месеца, а при мъжете - 64 години и 7 месеца.

За да се пенсионират, жените трябва да са натрупали 36 години и 6 месеца стаж, а мъжете - 39 години и 6 месеца. Увеличенията в тази сфера варират между 1 и 2 месеца.

По план това нарастване трябва да продължи в годините занапред, докато не достигне до 65-годишна възраст с 37 години стаж за жените и 65 години с 40 години стаж за мъжете. За мъжете това ще стане през 2029 г., а за жените - през 2037 г.

От 1 януари работодателите ще покриват първите два, а не първите три дни болничен на служителите си. Максималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица пък нараства до 107,14 лева.

Голяма част от тези промени бяха приети окончателно в последните работни дни на парламента за 2023 г. За измененията гласуваха формациите, които подкрепят правителството - „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG