Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин е загубил в Украйна 90% от събраната за войната армия, твърди разузнаването на САЩ


Танк на руската армия, унищожен от силите за отбрана на Украйна.
Танк на руската армия, унищожен от силите за отбрана на Украйна.

Загубите на Русия във войната срещу Украйна достигнаха 315 хил. убити и ранени военнослужещи. Това е около 87% от личния състав, който руското министерство на отбраната е събрало за инвазията в Украйна през февруари 2022 г. Това пише в разсекретен доклад на американското разузнаване, цитиран от Ройтерс.

Новината идва на фона на обещаната от президента на САЩ Джо Байдън нова военна помощ за Украйна. За предоставянето на по-голям пакет Белият дом е спиран от контролираната от републиканците долна камара на Конгреса.

"Мащабът на загубите принуди Русия да предприеме извънредни мерки за поддържане на бойния си капацитет", пише в доклада, като се отбелязва, че в края на 2022 г. Русия обяви частична мобилизация на 300 хил. души и позволи набирането на осъдени, както и по-възрастни цивилни.

В доклада се казва още, че загубите на Москва в личния състав и бронираните машини са върнали военната ѝ модернизация с 18 години назад.

По данни на американското разузнаване руското министерство на отбраната е започнало инвазията в Украйна с 360 хил. военнослужещи. Руската армия е разполагала и с 3500 танка, от които 2200 са загубени на бойното поле. Освен това Русия е загубила 4400 от своите 13 600 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, което представлява 32% от загубите, се казва в доклада.

В същото време Русия продължава да губи жива сила и бронирани машини в големи мащаби. Преди ден Съветът за национална сигурност на САЩ съобщи, че през октомври-ноември 2023 г. руската армия е загубила 13 хил. души - убити и ранени по време на активното си настъпление в посока Авдиивка-Новопавливка в Донецка област. Освен това украинската армия е унищожила повече от 220 единици руска бронирана техника в този район.

Официално потвърдените загуби от Русия в Украйна към началото на декември са около 38 хиляди души.

Украйна беше нападната непровокирано от Русия на 24 февруари 2022 г. Оттогава Киев се отбранява с помощта на западните си съюзници, включително САЩ.

"Те смениха тактиката". Как Украйна се справя с руските атаки срещу Авдиивка
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG