Връзки за достъпност

Извънредни новини

Семейни ценности. Как зетят на Путин влезе в газов бизнес за милиарди


Човек от семейния кръг на Путин отваря пътя за нов газопровод и ново място за добив на втечнен природен газ. Идеята е да се създаде газов бизнес, който да не зависи от западните санкции. Идеята не е на "роднината" на Путин. Тя е на човек, който ръководи втория по големина газов бизнес в Русия.

Вие сте милиардер, но бизнесът ви не върви. Какво правите? Измисляте нов бизнес за милиарди. Лошата новина е, че живеете в автокрация и само Шефът е този, който може да ви разреши да се захванете с новата идея. За да се подсигурите, викате роднина на Шефа да оглави бъдещия бизнес. И готово, проблем няма.

Страната е Русия, Шефът е Владимир Путин, а милиардерът се казва Леонид Михелсон. Бизнесът, който го е издигнал до четвъртия по богатство руснак, сега е ударен от санкциите, наложени заради руската агресия в Украйна. Този бизнес е "Новатек" - втората по големина компания за добив на газ в Русия. Първата, разбира се, е "Газпром", но тя притежава и 10% от самата "Новатек".

Санкциите пречат на работата на "Новатек" с това, че компанията няма откъде да се снабди с танкери, пригодени за работа в лед, нито с мощни газови турбини. Тя добива газ в Северния ледовит океан, до бреговете на Ямало-Ненецкия автономен окръг в Русия.

Новият бизнес, замислен от Леонид Михелсон, е пак за втечнен природен газ, пак е отвъд Полярния кръг, но е разположен на място, където морето не замръзва - в Мурманск. Тоест няма нужда от специални танкери и турбини, чиито части са недостъпни заради санкциите. Новата идея би се реализирала само с елементи и технологии от вътрешния руски пазар.

Новият проект е наречен Мурманск LNG, годишният му капацитет се предвижда да бъде 20,4 млн. тона, а стойността на проекта е близо 4,3 млрд. долара, .

Научаваме всичко това от разследващ екип на Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL), обединен в проекта "Система".

Авторите казват, че "Новатек" е трябвало да преодолее много пречки, за да се впусне към толкова голям проект в областта на добива на втечнен природен газ. Първата пречка е самата "Газпром" - абсолютният лидер в този бизнес. Начинът да се "победи" "Газпром" се оказва въвличането на близък на Путин в новия проект на Леонид Михелсон.

"Зетят" на Путин

Генералният директор на "Мурманск LNG" е Евгений Нагорни, който има дете от най-голямата дъщеря на Путин - Мария Воронцова. Той е заел поста през декември 2023 г. Само седмици по-късно Кремъл издига идеята на Михелсон до статута на правителствена инициатива - включва я в енергийната стратегия на Русия. Това е основният документ, определяющ приоритетите на държавата в енергетиката.

Газът за проекта трябва да се транспортира от "Мурманск-Трансгаз", дъщерното дружество на "Новатек", което Нагорни е избран да ръководи през декември 2023 г.

Предишни разследвания разкриха как дъщерите на Путин и техните съпрузи са получили изгодни договори и работни места, свързани с енергийния сектор и вътрешния кръг на президента.

Разследване от 2022 г. установи, че 35-годишният Нагорни е пътувал по света с Воронцова и че двамата имат общо дете, родено през 2017 година - точно когато той се присъединява към "Новатек". Авторите не са открили формални доказателства, че двамата са сключили брак.

Мария Воронцова танцува с партньора си в живота Евгений Нагорни в италианския град Салерно през 2019 г.
Мария Воронцова танцува с партньора си в живота Евгений Нагорни в италианския град Салерно през 2019 г.

Възпитаник на московско театрално училище, Нагорни преди това работи за руския държавен оръжеен конгломерат „Рособоронекспорт“, а по-късно като старши специалист в „Еврохим“ - водещ руски производител на минерални торове.

Изтекли данни от руска онлайн услуга за доставка на храна показват, че Воронцова също използва фамилията Нагорни.

Дългогодишен партньор на Михелсон в „Новатек“ е Генадий Тимченко, близък сътрудник на Путин. Михелсон често е лобирал пред Путин за решения, които биха били от полза за „Новатек“, като се започне от достъп до износ и се стигне до специални тръжни условия.

"Новатек" също така е спонсор на Общоруската федерация по акробатичен рокендрол, където по-малката дъщеря на Путин - Катерина Тихонова, е заемала високи постове. Компанията подкрепя и фондация „Инопрактика“, която Тихонова оглавява, а Михелсон е член на нейния попечителски съвет.

Търси се помощ

Новината за проекта за втечнен природен газ в Мурманск на Михелсон се появява за първи път в медиите през май 2023 г. Става ясно, че предстои да се финализира споразумение на компанията с "Газпром", която се конкурира ожесточено с "Новатек" за износа на природен газ, въпреки че притежава 10% дял в компанията на Михелсон.

Мария Воронцова (вляво) и Евгений Нагорни в Салерно, две години след като се ражда детето им.
Мария Воронцова (вляво) и Евгений Нагорни в Салерно, две години след като се ражда детето им.

Исторически погледнато, износът на руски газ е запазена територия на „Газпром“, но „Новатек“ - заедно с държавния петролен гигант „Роснефт“ - успява да постигне отмяна на монопола за някои проекти.

Михелсон е искал да заобиколи „Газпром“, за да изнася газ от Мурманск, и да използва газа на „Новатек“ за своя завод, докато самият „Газпром“ е искал да произвежда втечнен природен газ в Мурманск.

"Новатек" се е нуждаел от одобрението на "Газпром", за да свърже завода в Мурманск с Единната система за доставка на газ на Русия, което изисква изграждането на нов газопровод.

Цената на проекта, оценявана на до 4,3 млрд. долара, би била допълнителна тежест за "Газпром", който и без това е бил изправен пред загуби поради спада в износа на газ.

Проектът, който първоначално се разглежда като спасителен пояс за Михелсон, изглежда силно зависим от "Газпром", но не предлага голям стимул за газовия гигант. Въпреки това Михелсон остава решителен и не се отказва от плана.

И през септември 2023 г. милиардерът получава публична благословия за проекта от Путин, чийто зет Нагорни, скоро ще бъде привлечен да ръководи инициативата.

Благословията на Путин

На 4 септември 2023 г. Путин провежда разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в руския курортен град Сочи, последвани от среща по проекта за втечнен природен газ в Мурманск с участието на Михелсон и висши служители. Въпреки че подробностите от дискусията не са оповестени публично, общите заключения от срещата бързо се изясняват.

Ръководителят на „Новатек“ Леонид Михелсон (крайният вдясно) присъства на срещата през 2023 г. в Сочи.
Ръководителят на „Новатек“ Леонид Михелсон (крайният вдясно) присъства на срещата през 2023 г. в Сочи.

На икономически форум през следващата седмица Путин се застъпва за сключването на споразумение за тръбопровод между "Новатек" и "Газпром", а Михелсон обявява началото на строителството на тръбопровода още същия ден.

"Новатек" също така подписва споразумение за доставка на електроенергия за централата. Въпреки възраженията на "Газпром", Държавната дума, по искане на Путин, разрешава на Михелсон да продава самостоятелно газ от Мурманск.

Компанията "Мурманск-Трансгаз", която "Новатек" създава през май 2023 г. и от декември се ръководи от Нагорни, ще отговаря за транспортирането на газ до новия завод и ще поеме изграждането на газопровода, чийто капацитет два пъти беше преразглеждан от руското правителство.

"Система" потърси Нагорни за коментар чрез приложението за съобщения Telegram. Въпреки че то показа, че съобщението е било прочетено, той не отговори.

"Новатек" също не отговори на молбата за коментар.

Междувременно, след директива на Путин, руското правителство включи Мурманск LNG в националната си енергийна стратегия.

Форум

XS
SM
MD
LG