Връзки за достъпност

Извънредни новини

На президентските избори в Русия няма да бъдат допускани млади кандидати


Владимир Путин
Владимир Путин

Кремъл се готви да забрани на кандидатите за президент да бъдат по-млади от 50 години и е взел решение кои да са "конкурентите" на Владимир Путин. Това пише независимата руска медия "Медуза", позовавайки се на източници, близки до администрацията на президента.

Президентските избори в Русия са насрочени за 17 март 2024 г. Предложенията на Кремъл се приемат обикновено без изменения от парламента.

Присъствието на политици под 50-годишна възраст сред регистрираните кандидати може да накара руснаците да мислят, че 70-годишният Путин "вече не е човекът, който дойде на власт с твърда ръка". Това смятат от президентската администрация, според източниците на изданието.

Кремъл очаква, че освен Путин, който все още не е обявил официално намерението си да се кандидатира, на изборите ще отидат представители на три парламентарни партии: Комунистическата партия на Руската федерация, Либералдемократическата партия и "Новите хора".

Кремъл вижда Генадий Зюганов като кандидат от Комунистическата партия на Руската федерация. Както казва един от събеседниците на "Медуза", Зюганов е познат на президента, името му е познато на всеки избирател. В същото време той има таван на избирателите си и няма да привлече нови.

Кандидатът на либералдемократите, според плановете на Кремъл, трябва да бъде лидерът на партията Леонид Слуцки. Човек от ръководството на партията е потвърдил тази информация.

Кремъл би искал да види лидера на "Нови хора", бизнесменът Алексей Нечаев, за кандидат за президент. Въпреки това, според два източника на "Медуза", близки до Кремъл, самият Нечаев разбира, че "няма да му позволят да получава много проценти и той не иска да получава трохи".

Вместо себе си Нечаев предлага заместник-председателя на Държавната дума Владислав Даванков. Кремъл обаче не е доволен от тази кандидатура. Факт е, че Даванков е на 39 години и може да говори публично. Според източниците на "Медуза" е ясно, че той няма да получи голям процент, но млад и активен кандидат може да накара избирателя да се замисли за възрастта на Путин.

Според проучване на Russian Field, проведено през май тази година, възрастта е третият най-популярен отговор на въпроса какво "не харесват" руснаците в действащия президент. Официални лица, интервюирани от "Медуза" казват, че все по-често помежду си наричат Путин "дядо".

Владимир Путин все още не е обявил официално намерението си да се кандидатира за пети мандат. През 2018 г. той беше преизбран за президент с над 74% от гласовете.

За първи път той стана президент през 2000 г. и се оттегли в края на втория си мандат през 2008 г., тъй като нямаше право на трети последователен. След него президент стана Дмитрий Медведев. По време на управлението си Медведев подписа закон, удължаващ мандата от 4 до 6 години, започвайки със следващия президент. След това Путин отново беше избран за президент през 2012 г. и преизбран през 2018 г.

Преди две години Путин подписа, а Руската дума прие закон, който му дава правото да се кандидатира за още два мандата. Това му предоставя възможност потенциално да остане държавен глава до 2036 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG