Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин подписа указ за повиквателни на 130 хил. наборници за руската армия


Владимир Путин
Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин подписа указ за постъпване на есенните наборници на военна служба, предаде Ройтерс. Очакванията са около 130 хил. руснаци на възраст между 18 и 27 години да влязат в казармата.

За разлика от проведената през есента на 2022 г. мобилизация, тази наборна кампания е редовна. Новината обаче идва на фона на изказвания на руския президент, че войната в Украйна ще бъда дълга. През юли беше приет и закон за повишаване на максималната възраст на наборниците от 27 на 30 години като мярката ще влезе в силна от пролетта на 2024 г.

Заедно с това в края на септември Блумбърг съобщи, че Кремъл планира значително увеличаване на военните си разходи от следващата година. възнамерява да отдели 10,8 трилиона рубли (112 млрд. долара) за военни нужди през 2024 г. - с две трети повече от 2023 г. Тази сума представлява около 6% от БВП на страната.

При началото на инвазията си през февруари 2022 г. Русия се готвеше за кратка офанзива, с която да постигне бърза победа над Украйна. Войната продължава вече повече от 19 месеца. Киев оценява загубите на Русия в жива сила на 277 000 души, в които са включени и ранените. Според анализатори това число е завишено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG