Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин поиска да се помисли как да се спре "трагедията на войната" в Украйна


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Трябва да се помисли как да се спре "трагедията" на войната в Украйна. Това каза президентът на Русия Владимир Путин пред лидерите на Групата на двадесетте (Г-20) в сряда.

Изказването на Путин идва на фона на почти двугодишната война, която Русия започна в Украйна. Решението му от февруари 2022 г. да изпрати войски в Украйна предизвика най-смъртоносния конфликт в Европа след края на Втората световна война.

В сряда по време на първото си участие на Г-20 от началото на войната Путин каза, че "военните действия винаги са трагедия".

"И разбира се, трябва да помислим как да спрем тази трагедия", каза той и добави, че "Русия никога не е отказвала мирни преговори с Украйна".

Освен това по време на речта си Путин за първи път използва думата "война", за да опише ситуацията в Украйна. Досега официалният термин, който Кремъл използваше, беше "специална военна операция", а хора, използващи думата "война" бяха преследвани и наказвани.

Войната в Украйна е отне живота на хиляди хора. Междувременно милиони украинци трябваше да напуснат домовете си в източната част на страната, където се водят най-тежките сражения.

"Разбирам, че тази война и смъртта на хората не могат да не шокират", каза Путин. Впоследствие той изказа и познатата теза на Русия, че Украйна е преследвала хората в Източна Украйна, което е наложило началото на войната.

През октомври миналата година Володимир Зеленски подписа указ, с който определи преговорите с Русия при настоящото ръководство на страната като невъзможни. Русия, от своя страна, каза същото за Украйна.

През юни 2023 г. Зеленски отново потвърди, че няма да води мирни преговори с Русия, докато тя не изтегли войските си от Украйна.

За първи път Русия откъсна територии от Украйна през 2014 г. след свалянето на проруския президент на страната Виктор Янукович. Тогава тя незаконно анексира полуостров Крим, а проруски сепаратисти окупираха част от областите Донецк и Луганск в Източна Украйна.

На 24 февруари 2022 г. Русия отново нападна Украйна и окупира части от територията ѝ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG