Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Радев ще връчи мандата на ГЕРБ в петък


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС в петък, 15 март. Това съобщиха от президентската пресслужба в сряда.

Новината идва, след като в понеделник и вторник Радев проведе консултации с всички парламентарно представени партии.

ГЕРБ-СДС и "Продължаваме-промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), които в момента водят преговори за състава на кабинета и приоритетите на управлението, казаха, че водят "конструктивни" разговори, но все още имат различия. Премиерът в оставка Николай Денков призова президента да връчи мандата възможно най-бързо, но Мария Габриел, която трябва да поеме поста му, поиска още време от Радев.

Първият ден, в който той можеше да даде проучвателния мандат на ГЕРБ, беше сряда. Сега от съобщението на президентската пресслужба става ясно, че това ще се случи в петък в 17 часа.

От консултациите през изминалите дни се разбра и че ДПС ще подкрепят евентуалното правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ, ако те постигнат такова споразумение. Опозиционните "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" обаче казаха, че са против и искат предсрочни избори.

Дотук се стигна, след като миналата седмица кабинетът на Денков подаде оставка съгласно договорката за ротация с ГЕРБ. Тя предвиждаше след 9 месеца управление на Денков досегашната външна министърка Мария Габриел да заеме премиерския пост.

Между двете формации обаче има напрежение, като последно в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че партията му продължава да настоява първо да бъде постигнато съгласие за състава на министрите, а чак след това да се обсъждат другите въпроси. ПП-ДБ е на обратното мнение и иска първо да се определят приоритетите и назначенията в регулаторите.

След като получи мандата от президента в петък като първа политическа сила, ГЕРБ ще има седем дни, за да му го върне с предложение за кабинет. Ако тя не успее да състави правителство, мандатът ще отиде при следващата по гласове партия - ПП-ДБ.

Ако и вторият опит за съставяне на правителство е неуспешен, третият мандат се връчва на партия по избор на президента. В случай че и тя не успее да изпълни мандата, Радев назначава служебно правителство, чиято основна задача е да организира предсрочни парламентарни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG