Връзки за достъпност

Извънредни новини
Румен Радев
Румен Радев

Консултациите: Разговорите приключиха. Радев не каза кога ще връчи мандата

На 6 март парламентът гласува оставката на правителството на Николай Денков. Това се случи като част от плана за ротация на ПП-ДБ и ГЕРБ.

На 11 и 12 март следват консултации при президента, преди той да връчи първия мандат за съставяне на кабинет. В този блог следим разговорите при Румен Радев, които ще са в следната последователност:

  • ГЕРБ-СДС
  • ПП-ДБ
  • ДПС
  • "Възраждане"
  • БСП
  • ИТН
17:46 12.3.2024

Разговорите приключиха. Радев не каза кога ще връчи мандата

Консултациите при президента Румен Радев приключиха във вторник следобед. Радев обаче не каза кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Няма яснота и докъде са преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ. Двете формации опитват да се договорят за кабинет с премиер Мария Габриел, както предвиждаше споразумението им за ротация. В понеделник, първия ден на консултациите, от ГЕРБ призоваха Радев за още време, за да постигнат съгласие с ПП-ДБ.

Премиерът в оставка Николай Денков от своя страна каза, че мандатът трябва да бъде връчен възможно най-бързо. По думите му двете формации имат „съществен напредък“ в преговорите, но остават и доста различия. От ДПС пък казаха, че ще подкрепят двете формации, ако те успеят да се разберат.

Във вторник последваха консултации и с трите опозиционни партии в парламента – „Възраждане“, БСП и ИТН. И трите посочиха, че са против съставяне на нов кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ и искат предсрочни избори.

След като президентът връчи първия мандат на ГЕРБ, партията ще има 7 дни, за да му го върне с попълнен състав на правителство.

14:24 12.3.2024

"Има такъв народ" също се обяви за предсрочни избори

В 14 часа за консултациите при президента пристигнаха представителите на най-малката партия в Народното събрание - „Има такъв народ“ (ИТН). Дойдоха председателят на парламентарната група Тошко Йорданов, зам.-председателят Ивайло Вълчев и Станислав Балабанов.

"В този парламент няма никакъв смисъл и е най-добре да се отиде на предсрочни избори", каза Йорданов. По-рано през деня подобна позиция изразиха и другите две опозиционни партии в парламента - "Възраждане" и БСП.

Йорданов добави и че според него ГЕРБ и ПП-ДБ не водят честни преговори, а "някакъв задкулисен пазарлък на тема постове, пари и регулатори".

Според ИТН правилният подход е експертно правителство с широка подкрепа. Йорданов каза още, че след предсрочен вот ПП-ДБ няма да имат толкова представители в парламента, а ИТН и други партии ще имат повече и съотношението ще е различно.

С тази среща политическите консултации на президента с парламентарно представените партии приключват и той трябва да обяви кога ще връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство.

11:54 12.3.2024

"Само предсрочни избори". И БСП е против съставяне на нов кабинет на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

В 11,30 часа президентът се срещна с представители на втората опозиционна партия в парламента - БСП, след като по-рано разговоря с тези на "Възраждане".

За консултациите на "Дондуков 2" пристигнаха лидерът на социалистите Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Ирена Анастасова и Атанас Зафиров.

Президентът се ръкува с всеки от представителите на "БСП за България"
Президентът се ръкува с всеки от представителите на "БСП за България"

Румен Радев попита и БСП дали ако ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) не се разберат и не могат да съставят кабинет с първите два мандата, БСП е готова да предложи формула с третия мандат, или остава на тезата си, че решението са предсрочни избори.

"Нашата позиция е ясна и категорична от съставянето на това правителство. А тя е, че това правителство и това мнозинство са вредни за държавата. Агонията, в която вкараха България, може да се прекрати само с предсрочни избори", отговори Нинова.

Според нея партньорите в кабинета са убили парламентаризма и ако това продължи още 9 месеца, означава още по-голяма нестабилност, "защото единствената им цел е да разпределят регулаторите, да овладеят съдебната система" и "мафията и задкулисието да вземат най-големите постове и да бъдат официализирани".

След това разговорът беше закрит за медиите. На излизане от срещата с президента Нинова каза, че в затворената част са обсъдили възможностите в рамките на този парламент, с други мандати и с друго мнозинство.

"Още веднъж и пред него потвърдих, че ние в такъв вариант няма да участваме", каза в тази връзка Нинова.

Тя посочи, че възможност за връчване на трети вариант на левицата не е обсъждан.
Според нея има индиректни сигнали, които показват, че първите две политически не могат да постигнат споразумение. Тя не каза обаче какви са те.

09:37 12.3.2024

Радев продължава консултациите за съставяне на кабинет с опозицията. "Възраждане" настоя за предсрочни избори

Продължават консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените политически сили за съставяне на правителство. След като в понеделник той първо се срещна с представители на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДП) и ДПС, във вторник ще разговаря с опозиционните политически сили.

В 9,30 часа държавният глава прие „Възраждане“, за 11,30 са насрочени разговорите с „БСП за България“, а за 14,00 - „Има такъв народ“. И трите формации се обявяват за предсрочни избори, след като премиерът Николай Денков подаде оставка в очакване на ротация с Мария Габриел от ГЕРБ-СДС.

Цончо Ганев (вляво) и Костадин Костадинов участваха в срещата с държавния глава
Цончо Ганев (вляво) и Костадин Костадинов участваха в срещата с държавния глава

Радев попита лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов дали при неуспех на първи и втори мандат за съставяне на правителство партията е готова да предложи формула за реализация на трети. Той отговори, че предсрочни избори са наложителни заради "олигархично-посланическия" модел на управление.

Костадинов атакува президента, че също "има вина за случващото се в страната" заради провала на референдума срещу въвеждане на еврото, който миналата година "Възраждане" опита да прокара, но беше отхвърлен от парламента. Радев отвърна, че това е "абсолютно невярно" и призова за по-умерен тон. Той каза, че без решение на НС не може да подпише указ за провеждане на референдум.

18:07 11.3.2024

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ имат напредък, но разбирателство още няма. Габриел поиска повече време от Радев

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за нов кабинет с премиер Мария Габриел продължават „конструктивно“, но по тях все още не е постигнато разбирателство. Това стана ясно от срещите на двете формации с президента в понеделник.

Пред Румен Радев от ПП-ДБ казаха, че според тях преговорите трябва да приключат максимално бързо. Според Мария Габриел обаче партиите се нуждаят от „още малко време“ за разговори. По Конституция Радев няма краен срок, в който трябва да връчи първия мандат, но след като го даде на ГЕРБ-СДС като първа политическа сила, тя ще разполага с една седмица, за да представи състав на кабинет.

От своя страна по време на срещата си с Радев от ДПС казаха, че ще подкрепят отново ПП-ДБ и ГЕРБ, ако те се разберат. Ако не успеят обаче, според председателя на движението Джевдет Чакъров „винаги има възможност да се намери друга конфигурация“, въпреки че това би било по-трудно.

Консултациите при президента продължават във вторник със срещи с "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

14:28 11.3.2024

Пеевски не отиде на среща с Радев. ДПС ще подкрепи отново ПП-ДБ и ГЕРБ, ако се разберат

В 14 часа в понеделник президентът Румен Радев се срещна с третата по големина формация в парламента - Движението за права и свободи (ДПС), за консултации преди предстоящия опит за съставяне на нов кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС.

Основните представители на ДПС в консултациите бяха съпредседателят на движението Джевдет Чакъров и депутатът Йордан Цонев. Отсъстваше другият лидер на партията - санкционираният за корупция от САЩ Делян Пеевски, който миналия месец влезе в задочен спор с президента Радев.

„Вашата парламентарна група активно подкрепяше управляващото мнозинство през последните 9 месеца“, каза Радев в понеделник на представителите на ДПС. Партията не участваше в коалиционното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, но го подкрепяше в парламента, включително за важни решения като промените в Конституцията.

Във връзка с тази роля на ДПС Радев попита Чакъров и Цонев:

  • как виждат ролята на партията в следващ период на ротация в управлението, ако има такъв;
  • как преценяват шанса за постигане на споразумение за правителство с мандата на ГЕРБ-СДС сега;
  • ако мандатът остане неизпълнен, виждат ли възможност да се търси друга управленска конфигурация.

В отговор Чакъров каза, че ДПС държи да се намери формула за управление, която да продължи сегашните политики по отношение на интеграцията на България в Европейския съюз (ЕС), Шенген, еврозоната и НАТО.

Ако ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не се разберат, „винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но тя ще бъде доста трудна“, каза Чакъров.

Цонев добави, че ДПС е било „основен фактор на стабилност в първите 9 месеца от това управление“ и дори е имало „конструктивна роля за съставянето на този кабинет“. Депутатът каза, че движението е изпълнило ангажимента си да подкрепя всички решения, нужни, за да се гарантира евроатлантическият път на страната, макар и без да управлява.

„Решението оттук нататък е лесно и ясно. Ако двете управляващи коалиции се разберат, има ротация и има следващ кабинет, ние ще продължим същата политика“, каза още Цонев.

След края на срещата си с президента представителите на ДПС отказаха да отговарят на въпроси от медиите.

13:21 11.3.2024

ПП-ДБ няма да търсят друг вариант за кабинет, ако не се разберат с ГЕРБ, каза Денков

Ново правителство може да има само с първия мандат на ГЕРБ-СДС. В противен случай ПП-ДБ са готови да отидат на предсрочни парламентарни избори. Това каза премиерът в оставка Николай Денков след консултации при президента Румен Радев в понеделник.

Срещата между Радев и представители на ПП-ДБ продължи около час и половина. След нея Денков каза, че преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за следващо управление са конструктивни и продължават интензивно, макар да има и „спорни моменти“. По-рано същата позиция изрази и вицепремиерката в оставка Мария Габриел от ГЕРБ-СДС.

Денков добави, че има още работа по преговорите:

  • уточняване на законодателната програма;
  • актуализация на управленската програма;
  • определяне на състава на следващия Министерски съвет.
Кирил Петков и Николай Денков от ПП-ДБ по време на консултациите при президента Румен Радев, 11 март 2024 г.
Кирил Петков и Николай Денков от ПП-ДБ по време на консултациите при президента Румен Радев, 11 март 2024 г.

„Докато не бъде завършена цялата работа, ние нямаме краен документ, около който да се съгласим“, каза Денков и добави, че според ПП-ДБ преговорите трябва да приключат максимално бързо. По-рано през деня от ГЕРБ-СДС поискаха „още малко време“ за разговори.

Ако двете формации не постигнат съгласие за следващото управление с първия мандат на ГЕРБ-СДС, ще има нови избори, каза Денков. Съгласно Конституцията, вторият мандат ще отиде при ПП-ДБ, но формацията няма да търси вариант за изпълнението му.

„Това не е добър вариант, но може да се окаже единственият възможен“, добави премиерът в оставка. Той отказа да обсъжда имената на министри, които евентуално ще бъдат включени в бъдещия кабинет.

12:17 11.3.2024

"Докато не е договорено всичко, нищо не е договорено". Радев се срещна с ПП-ДБ

В 11:30 часа в понеделник президентът Румен Радев се срещна с втората по численост формация в парламента - ПП-ДБ.

„През последните 9 месеца основно вие носихте отговорност за управлението на страната“, каза Радев на представителите на ПП-ДБ Николай Денков, Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов. Денков заемаше премиерския пост от юни 2023 г., а миналата сряда подаде оставка.

В срещата си с ПП-ДБ Радев повтори основните въпроси, които по-рано през деня постави и пред ГЕРБ: как ще се разрешат противоречията между ПП-ДБ и ГЕРБ и имат ли те нужда от допълнително време за преговори.

Представителите на ПП-ДБ на консултации при президента Радев, 11 март 2024 г.
Представителите на ПП-ДБ на консултации при президента Радев, 11 март 2024 г.

Радев зададе и други въпроси на представителите на ПП-ДБ:

  • склонни ли са да продължат „по същия път“, или ще преразгледат отношението си към властта и останалите партии;
  • ще има ли механично сливане на договора за общи приоритети, предложен от ПП-ДБ, и коалиционното споразумение, предложено от ГЕРБ;
  • ще подкрепят ли ПП-ДБ мандат на ГЕРБ за съставяне на нов кабинет;
  • ако първият мандат на ГЕРБ не доведе до съставянето на правителство, имат ли ПП-ДБ готовност да поемат управление със свой мандат.

В публичната част от консултациите Денков не отговори конкретно на тези въпроси. Той каза, че в преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС „има съществен напредък“, но „докато не е договорено всичко, нищо не е договорено“.

На въпроса има ли нужда от още време Денков отговори, че ПП-ДБ няма да се месят в преценката колко да се забави връчването на първия мандат.

Денков добави, че за изминалите 9 месеца правителството е постигнало много, но е понесло политически щети. За тях Денков разкритикува ГЕРБ и ДПС, като каза, че те използват „популистки подход, за да си спечелят популярност за сметка на правителството“.

11:11 11.3.2024

Преговорите за нов кабинет са конструктивни, но се нуждаят от още време, каза Мария Габриел

Преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за съставяне на ново правителство са конструктивни и продължават. Това каза вицепремиерката и министърка на външните работи в оставка Мария Габриел след консултациите на ГЕРБ-СДС при президента Румен Радев в понеделник.

„Ние имаме общи точки, разговорите са конструктивни. Разбира се, имаме и различия и точно затова ни трябват преговорите - за да може шансовете, които си даваме за преодоляване на различията, да са на много стабилна основа“, каза Габриел.

Тя добави, че основа на обсъжданията са принципите за прозрачност, споделена отговорност и ясен механизъм за вземане на решения.

Заедно с Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова, Габриел представляваше ГЕРБ-СДС при консултациите в президентството. Те се провеждат преди връчването на първия мандат за съставяне на нов кабинет, който ще отиде именно при ГЕРБ.

Представителките на ГЕРБ-СДС излизат от консултации в президентството, 11 март 2024 г.
Представителките на ГЕРБ-СДС излизат от консултации в президентството, 11 март 2024 г.

Съгласно споразумението за ротация, което ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС сключиха преди 9 месеца, сега Габриел трябва да заеме поста на министър-председател. До момента премиер на страната беше Николай Денков от ПП-ДБ.

Между двете формации започнаха спорове, след като ПП-ДБ предложиха договор за общи приоритети. От ГЕРБ отначало го отхвърлиха, но после казаха, че са готови да преговарят, а след това предложиха свое коалиционно споразумение.

В понеделник Габриел каза, че в преговорите ГЕРБ се придържа стриктно към приоритетите в проекта за коалиционно споразумение. В отговор на въпрос на Радев дали партията ѝ има готовност да изпълни мандата за нов кабинет, Габриел каза, че има нужда от „още малко време“.

09:55 11.3.2024

"Имаме нужда от стабилност". Радев се срещна с ГЕРБ-СДС

В 9:30 часа в понеделник президентът Румен Радев се срещна с най-голямата по численост формация в парламента - ГЕРБ-СДС. Целта беше да се проведат консултации, преди ГЕРБ-СДС да получи първия мандат за съставяне на правителство.

„Публичната комуникация между партиите в правителството напоследък сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори“, каза Радев при откриването на срещата.

Представителките на ГЕРБ-СДС Рая Назарян, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Мария Габриел на консултации при президента Румен Радев, 11 март 2024 г.
Представителките на ГЕРБ-СДС Рая Назарян, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Мария Габриел на консултации при президента Румен Радев, 11 март 2024 г.

Той има предвид изострените спорове между управляващите формации ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС през последните няколко седмици. Те са предизвикани от предстоящата ротация на премиера в оставка Николай Денков от ПП-ДБ с Мария Габриел от ГЕРБ, която трябва да заеме поста на министър-председател.

В понеделник Радев каза, че консултациите с ГЕРБ целят да изяснят важни въпроси, преди да се пристъпи към съставянето на нов кабинет. Като такъв въпрос Радев спомена сложните отношения между партньорите в управлението.

Президентът попита вицепремиерката и министърка на външните работи в оставка Мария Габриел:

  • дали смята, че противоречията между двете формации могат да се разрешат в обозримо бъдеще;
  • какъв е темпът на разговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ;
  • има ли ГЕРБ готовност за изпълнение на мандата, или се нуждае от повече време;
  • има ли ГЕРБ друг вариант за съставяне на правителство освен евентуална коалиция с ПП-ДБ.

Габриел не отговори конкретно на поставените въпроси, но каза, че за ГЕРБ е от значение в управлението да има диалог.

„За нас това, което е важно, е да не губим от поглед интереса на страната. Ние имаме нужда от стабилност и спокойствие, но то трябва да е на принципна основа, да стъпва на фундаментални принципи и ценности“, каза още Габриел.

09:26 11.3.2024

Президентът започва консултациите с партиите

На 6 март парламентът гласува оставката на правителството на Николай Денков. Това се случи като част от плана за ротация на ПП-ДБ и ГЕРБ.

Сега президентът Румен Радев трябва да проведе консултации с парламентарно представените партии, а след това да връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата партия - ГЕРБ-СДС. Ако тя не успее да състави правителство, мандатът ще отиде при следващата по гласове партия - ПП-ДБ.

Ако и вторият опит за съставяне на правителство е неуспешен, третият мандат се връчва на партия по избор на президента. В случай че и тя не успее да изпълни мандата, Радев назначава служебно правителство, чиято основна задача е да организира предсрочни парламентарни избори.

Форум

XS
SM
MD
LG