Връзки за достъпност

Извънредни новини

Преговори за "кадровите въпроси". Борисов не отстъпва първо да се договорят министри, след това регулатори


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ не отстъпва от позицията си, че първо трябва да се договорят министрите в евентуалния бъдещ кабинет и чак след това това да се говори за състава на регулаторите. Това стана ясно от изказването на лидера на партията Бойко Борисов в сряда за хода на преговорите с "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

Думите му идват ден след като приключиха консултациите при президента Румен Радев. Дотук се стигна, след като миналата седмица правителството на Николай Денков подаде оставка, както предвиждаше споразумението за ротация между ГЕРБ и ПП-ДБ.

От събота двете формации водят преговори за състава на нов кабинет с премиер Мария Габриел, както и за принципите на съвместното управление.

В сряда Бойко Борисов не пожела да коментира развитието на преговорите по същество, но каза, че партията му продължава да настоява първо да бъде постигнато съгласие за министрите, а чак след това да се обсъждат другите въпроси.

"Няма държави на регулаторите, няма държави на прокурорите, на съдебните съвети. Това са второ, трето, четвърто, пето, следва от избора на правителство. Не съм чул някъде да се провеждат избори и да се говори, че министрите нямат значение, че кабинетът е без значение, а всъщност били важни другите работи", каза Борисов.

По-рано ПП-ДБ казаха, че смяната на хората в регулаторните органи, чиито мандати са изтекли, е приоритет. ГЕРБ и ДПС обаче смятат, че това трябва да дойде впоследствие.

Освен това Борисов отново нападна министъра на отбраната Тодор Тагарев заради доставката на БТР-и за Украйна, която все още не е осъществена. От месеци Борисов атакува Тагарев, както и спортния министър Димитър Илиев и казва, че трябва да бъдат сменени след ротацията.

В сряда съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атансов също потвърди, че разговорите са стигнали до "кадровите въпроси", но не даде повече подробности. По думите му преговорите "вървят много добре".

Кабинетът на Денков управляваше в продължение на 9 месеца с подкрепата на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Предварителното споразумение между първите две формации предвижда ротация на премиерския пост и на председателското място в парламента, което досега се заема от Росен Желязков (ГЕРБ).

Партията на Борисов вече предложи подписване на споразумение за общо управление в рамките на пълен мандат. С него ГЕРБ поиска повече власт, както и ДПС да участват в попълването на съставите на регулаторите, които предстои да бъдат сменени. Преди това от ПП-ДБ предложиха договор за реформи, който обаче беше разкритикуван от Борисов и колегите му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG